https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nastup-dubnoveho-sucha-prerusily-deste-a-chladnejsi-pocasi-minuleho-tydne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nástup dubnového sucha přerušily deště a chladnější počasí minulého týdne

23.4.2024 00:41 (ČTK)
Foto | Luca Bravo / unsplash.com
Rychlý dubnový nástup sucha minulý týden přerušily častější deště a chladné počasí, které bránilo intenzivnějšímu vysychání půdy. Díky tomu se dva nejvyšší stupně sucha vyskytují pouze na necelém procentu území a třetí nejhorší stupeň na pěti procentech území, vyplývá z informací, které zveřejnili vědci na webu Intersucho. Tento týden se bude držet úroveň sucha na stejné úrovni, příští týden se ale bude sucho znovu rozvíjet s ohledem na předpokládané suché a teplé počasí.
 

"Minulý týden se k nám dostával studený a vlhký vzduch. Přeháňky se vyskytovaly každý den. Nejčastěji spadlo okolo deseti až 30 milimetrů za týden. Na horách šlo většinou o úhrny i vyšší a dokonce i o sněžení. Nejméně srážek spadlo naopak na jižní Moravě a na závětrné straně Krušných hor," uvedli vědci v komentáři k minulému týdnu.

Míru sucha určují jako poměr aktuální zásoby vody v půdě do jednoho metru proti průměrné zásobě v letech 1961 až 2015. To, že je někde sucho, tak nemusí znamenat, že tam není voda, ale že je jí méně než průměrně v minulosti.

Postižené zatím zůstávají ty oblasti, kde už bylo méně vody celý duben. Jedná se o oblast mezi jižními Čechami (včetně Novohradských hor a Třeboňska) a Vysočinou, s přesahem do jižní části středních Čech, o Liberecký kraj, Podkrkonoší a východní část Jeseníků. Jsou to oblasti, v nichž dříve v březnu odtával sníh a doplňoval vodu. Letos v těchto polohách sníh už v březnu nebyl a brzy probuzená vegetace začala vodu odčerpávat a kvůli vysokým teplotám se i část vody odpařovala. Na jižní Moravě, v Poohří či Polabí je sice vody v absolutním měřítku v půdě méně, ale jedná se o stav, který je pro ně obvyklý.

Tento týden má být na srážky ještě poměrně bohatý. "Nejvíce by jich mělo spadnout do čtvrtka a nejvíce bohatý den na srážky bude středa. Není ani vyloučeno, že se bude vyskytovat větší sněžení. Modely v tomto stále nemají příliš jasno a situace se rychle mění. Nejvíce srážek spadne nad Moravou, a to okolo 20 až 30 milimetrů za týden. Od konce týdne dojde k celkem prudkému oteplení a v neděli mohou být teploty kolem 20 stupňů Celsia a počátkem dalšího týdne i 25," uvedli vědci v komentáři. Jelikož s oteplením ubudou i srážky, přijde opět postupné vysušování. Horší situace se kvůli většímu deficitu srážek očekává v Čechách, lepší na Moravě.

Zemědělci zatím dopady sucha nepociťují, protože pole byla vodou dobře zásobená a na začátku jara měly rostliny vody dostatek. Mnohem více je trápí opakující se noční či ranní mrazy, které hrozí až do pátečního rána.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist