https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-na-obzalobu-v-tzv.krkonosske-kauze-je-pro-dva-skutky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh na obžalobu v tzv. krkonošské kauze je pro dva skutky

3.2.2020 00:08 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové do dvou měsíců rozhodne o dalším postupu v takzvané krkonošské kauze. / Ilustrační foto
Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové do dvou měsíců rozhodne o dalším postupu v takzvané krkonošské kauze. / Ilustrační foto
Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové do dvou měsíců rozhodne o dalším postupu v takzvané krkonošské kauze. Policie předminulý týden podala návrh na obžalobu pro dva skutky, pro které bylo zahájeno trestní stíhání. Ve hře je několik variant, řekl minulý týden Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Návrh na obžalobu byl podán v případě osmi fyzických a jedné právnické osoby.
 

První skutek se týká projektu Herní krajiny Pecka a druhý úložiště zeminy. V prvním případě jde o údajný pokus dotačního podvodu v souběhu s poškozením finančních zájmů EU a zneužití pravomoci úřední osoby. Druhý skutek se týká také zneužití pravomoci úřední osoby a navíc přečinu poškození a ohrožení životního prostředí.

Podle státního zastupitelství v případě dokonání prvního skutku mohla vzniknout škoda ve výši asi 32,8 milionu korun.

"V souvislosti s dotacemi škoda ale nevznikla," řekl Hochmann. U druhého skutku není případná škoda předmětem trestního řízení, uvedl.

"V současné době kolega spis studuje, do dvou měsíců rozhodne o dalším postupu. Variant je několik, jednou z nich je podání obžaloby. V případě potřeby doplnit dokazování v této věci může být věc vrácena policii k došetření. Může ale také rozhodnout o zastavení trestního stíhání u některého z obviněných," řekl Hochmann. Některým obviněným hrozí až 12 let vězení.

Herní krajina Pecka vznikla předloni na Portáškách nad peckou městskou částí Velkou Úpou za 45 milionů korun, dotace činila zhruba 32 milionů korun. Jde o naučnou stezku v podobě herní krajiny. Stezka má více než deset stanovišť s dřevěnými sochami znázorňujícími charakteristická zvířata, hmyz nebo ptáky Krkonoš. Herní krajina začala vznikat v rámci přeshraniční česko-polské spolupráce.

Krkonošská kauza se vztahuje především k městu Pec pod Sněžkou, které v posledních letech zažilo nebývalý stavební boom a území svěřenému do péče Správy KRNAP. Mezi obviněnými je podle dosavadních informací starosta Pece Alan Tomášek (SNK Sněžka) či bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka. Policie ani státní zastupitelství jména obviněných nepotvrdila.

Vedení radnice v Peci pod Sněžkou dříve uvedlo, že za trestním oznámením na neznámého pachatele z léta roku 2015 stálo opoziční sdružení Žijeme Sněžkou, postupně bylo doplňováno a na jeho základě začala policie jednat. Tomášek, který je starostou již páté funkční období, dříve obvinění odmítl a upozornil, že financování plánovaných projektů bude muset být pozastaveno.

Kriminalisté koncem října 2018 zajistili na několika místech na Trutnovsku, včetně Pece, materiály při domovních prohlídkách a při prohlídkách nebytových prostor u fyzických osob i veřejné správy. Policie v lednu obvinila devět lidí a jednu právnickou osobu ze zvlášť závažných hospodářských zločinů. Loni ale jeden z obviněných v zahraničí zemřel, jeho trestní stíhání tedy bylo zastaveno.

Policie dříve uvedla, že nejde o jedinou trestní věc v tzv. krkonošské kauze. Kriminalisté v souvislosti s případem prověřují dalších deset možných skutků zjištěných při vyšetřování, případně po zahájení trestního stíhání. Podle policie toto prověřování se vesměs týká již obviněných osob, ale i dalších. Nevyloučila, že budou obviněni další lidé.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist