https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-na-pomoc-spotrebitelum-energii-je-podle-ekologickych-organizaci-spravny-krok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh na pomoc spotřebitelům energií je podle ekologických organizací správný krok

10.9.2022 01:02 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návrh unijních států využít nečekané zisky producentů energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům je dobrý krok. Stát však musí pomoc správně zacílit. V reakci na výsledky mimořádného jednání ministrů EU zodpovědných za energetiku to uvedli ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace. Podle nich se však také nesmí zapomínat na dlouhodobá řešení, především formou rozvoje obnovitelných zdrojů energie a komunitní energetiky.
 

"Evropské řešení je základ, abychom energetickou krizi zvládli. Přesun peněz za elektřinu z domácností, firem či obcí k výrobcům není udržitelný. Využití zisků je cestou, jak vysoké ceny zvládnout," uvedl Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí Duha. Koželouh však zdůraznil, že je na České republice, zda dokáže správně zacílit pomoc, aby se nejvíce dostalo těm nejpotřebnějším. "A zároveň je jasné, že jde o krizové řešení a kupujeme si čas, který musíme maximálně využít pro zateplování domů, instalaci solárních panelů či rozvoj komunitní energetiky, aby lidé, firmy i obce mohli zásadně snížit svoji závislost na nevyzpytatelném energetickém trhu," sdělil Koželouh.

Shodu evropských politiků ocenil i Jaroslav Bican z Greenpeace. "Zároveň však bude záležet na tom, jak bude vypadat konkrétní pomoc a zda skutečně doputuje k těm nejvíce ohroženým skupinám obyvatel. Současně nesmíme zapomínat na dlouhodobá řešení," upozornil expert, který v Greenpeace koordinuje energetickou kampaň. Také Bican poznamenal, že zárukou energetické bezpečnosti a levné energie může být do budoucna množství malých obnovitelných zdrojů a systémy komunitní energetiky pro co největší lokální energetickou soběstačnost.

Komise by v příštím týdnu měla připravit podrobnosti plánu, podle něhož budou firmy vyrábějící elektřinu z levnějších zdrojů než z plynu přispívat ohroženým domácnostem a firmám částí svých nebývale vysokých zisků na hrazení účtů za energie. Solidární příspěvek by se měl týkat i producentů fosilních paliv.

Na zastropování cen plynu dováženého z Ruska, jak navrhovala EK, ministři shodu nenašli. Zvláště středoevropské země včetně Německa, Maďarska či Česka měly obavy z toho, že by Moskva mohla v případě omezení ceny plyn vypnout úplně. Ministři se ale shodli na možnosti zavést strop na ceny plynu. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, který zasedání vedl, však zatím není jasné, jaké části trhu by se toto opatření týkalo a jak přesně má být nastavené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.9.2022 17:59
Nic jiného než bláboly. Pokud by energetická politika EU byla založena na správných základech , tak by celá soustava výroba-distribuce-spotřeba + nákup-prodej byla stabilní a potřebovala by pouze drobné korekce .

My jsme však svědky jiného jevu - systém doslova kolabuje a zoufale se shání provizorní vzpěry, aby nespadl zcela.
Teď je každý ocas v Bruselu za odborníka na energetiku, které však absolutně nerozumí. Komisařka pro energetiku Kadri má tuto kvalifikaci : studium politologie v Londýně, stáž v centrále NATO/Brusel a asistentka starosty Talinu. To by i pan Hanzl vedl evropskou energetiku o level výše.
Vypráskat bruselské ekomagory a národní eurohujery a sektor energetiky svěřit skutečným odborníkům.
Odpovědět
ig

10.9.2022 23:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ani ne tak sektor energetiky, jako spíš ekonomiku vůbec. Chápou vůbec ti géniové Koželouh a Bican vůbec co se děje s těmi "nadměrnými zisky"? Že jsou jednak státu (takže co stát rozdá jakoby z cizího, ihned nebude mít sám), jednak drobných akcionářů (takže jim stát přilepší z toho, co by jinak dostali na dividendách)? Může tohle vůbec oslovit někoho kdo o tom aspoň deset vteřin přemýšlí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.9.2022 17:49
Obdivuji amatérské energetiky a politology, kteří jsou tak dobří, že celá EU je proti nim jen banda blbů a oni sežrali veškerou moudrost a přesně ví, co zrušit a vyhodit. Tj. vše. A co dál?
Co místo toho neřeší, nejsou přece idioti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.9.2022 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Že to jde s RVHP do hajzlu taky při troše snahy poznal kde kdo a nepotřeboval na to Nobelovku za ekonomii.

Navíc jste si právě naběhl na vidle, protože co jiného, než amatérský energetik a politolog jste vy:-)? A kecáte úplně do všeho. Akorát že třídně uvědoměle:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 18:11 Reaguje na Svatá Prostoto
RVHP bylo něco zcela diametrálně odlišného, možno říci naprostý protiklad proti EU.
Já jsem stejný amatér jako Vinkler, ale NIKDY bych si nedovolil hyenizovat, sprostě urážet a plivat na evropské politiky a energetiky!!
Já vím, že on má v koblize všechno naopak, tak mu prostě EU dle ruského návodu připadá tak děsivá, jak o ní píše.
Ale tohle si přeje Velký Šachista, má u nás svou pátou kolonu a Vinkler ji na Ekolistu zastupuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist