https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-na-zakaz-kozesinovych-farem-snemovna-jen-rozjednala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh na zákaz kožešinových farem Sněmovna jen rozjednala

9.11.2016 08:31 | PRAHA (ČTK)
Kdy se poslanci k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání vrátí, není jasné. Bude ale čelit návrhu na zamítnutí už v prvním čtení. Na snímku liška na farmě Moravské Kninice.
Kdy se poslanci k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání vrátí, není jasné. Bude ale čelit návrhu na zamítnutí už v prvním čtení. Na snímku liška na farmě Moravské Kninice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna včera nedokončila úvodní kolo projednávání poslaneckého návrhu na zákaz kožešinových farem. Existující farmy by podle předlohy měly skončit do roku 2019. Provozovatelé by mohli žádat kompenzace od státu, nebyly by ale nárokové. Kdy se poslanci k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání vrátí, není jasné. Bude ale čelit návrhu na zamítnutí už v prvním čtení.
 

Předloha by zakázala "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií. Poslanec Robin Böhnisch (ČSSD) za předkladatele uvedl, že zákaz platí v deseti evropských zemích, někde přímý, jinde nepřímý. Požadavky jsou tam tak přísné, že se nevyplatí zvířata chovat. Náklady na kompenzace autoři odhadují na 11 až 17 milionů korun.

Novelu podepsalo pět desítek poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentují tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat, i etickými důvody. Předloha má ale taky oponenty. Například Miloš Babiš (ANO) se obává toho, že zákaz povede ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pokládá za krátké dvouleté přechodné období. Upozornil mimo jiné na to, že nemá žádný dotační titul na kompenzace chovatelům.

V Česku je aktivních podle informací ze Sněmovny devět farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20.000. Počet farem se dlouhodobě snižuje. Podle veterinářů jich ještě v roce 2000 fungovalo 26. Většina Čechů s chovem takzvaných kožešinových zvířat podle loňského průzkumu nesouhlasí.

Sněmovní zemědělský výbor ale loni na podzim jednohlasně uvedl, že podmínky pro chovy kožešinových zvířat by se měnit neměly. Tento výbor by se měl novelou zabývat, pokud by dolní komora její zamítnutí v úvodním kole neschválila.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist