https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrhovane-platby-za-elektrinu-potrestaji-ty-co-se-snazi-setrit-mini-hnuti-duha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Navrhované platby za elektřinu potrestají ty, co se snaží šetřit, míní Hnutí DUHA

21.1.2016 04:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Spotřebitelům se v případě zavedení navrhovaných tarifů přestane vyplácet pořizovat si úsporné spotřebiče nebo malé fotovoltaiky
Spotřebitelům se v případě zavedení navrhovaných tarifů přestane vyplácet pořizovat si úsporné spotřebiče nebo malé fotovoltaiky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Navrhované změny v platbách za elektřinu od roku 2017 by podle Hnutí DUHA potrestaly všechny, kdo se snaží šetřit elektřinu, peníze i životní prostředí. Spotřebitelům elektřiny by se přestaly vyplácet úsporné spotřebiče nebo malé fotovoltaiky, které jim snižují účty za elektřinu, upozorňuje hnutí. Návrh totiž výrazně zvyšuje část platby za „za připojení k síti“, zatímco podstatně snižuje částku za spotřebovanou elektřinu. Nové tarify elektřiny dnes zveřejní Energetický regulačí úřad (ERÚ).
 

Nové tarify se podle ERÚ připravují kvůli změnám na energetickém trhu. Jedním faktorem je předpoklad, že čím dál víc lidí si bude vyrábět elektřinu (například prostřednictvím fotovoltaické elektrárny na střeše domu), dále se předpokládá, že změna povede k tomu, že lidé nebudou předimenzovaným jističem blokovat vyšší kapacitu sítě, než jakou opravdu potřebují. Dnešní konferencí se má zahájit půlroční konzultační proces s co nejširším počtem lidí.

"Nový systém je určitě spravedlivější, protože v současnosti mnozí zákazníci svými často pochybnými požadavky vyvolají vysoké náklady na budování sítě či na zvyšování její kapacity a pak nemají adekvátní spotřebu, a tím neumožňují plnou úhradu investičních nákladů," říká například Petr Holubec z Pražské energetiky (PRE) pro server Aktuálně.

Na nové tarify by podle ekologických aktivistů nejvíc doplatily domácnosti s nízkou spotřebou a lidé, kteří snižují své účty za elektřinu výrobou čisté elektřiny v malých fotovoltaikách. Tedy domácnosti s malým počtem členů, jako jsou matky samoživitelky, penzisté, studenti, mladé páry i prostě lidé s malou spotřebou elektřiny nebo chataři. Podle Hnutí DUHA by tyto domácnosti zaplatily o několik tisíc korun ročně víc než dosud. Elektřina pravděpodobně výrazně zdraží i pro malé a střední podnikatele a instituce typu škol.

Spotřebitelům se v případě zavedení navrhovaných tarifů přestane vyplácet pořizovat si úsporné spotřebiče nebo malé fotovoltaiky. Majitelé fotovoltaických elektráren na střeše či fásadě budou navíc zatíženi penalizačními poplatky, dodává Hnutí DUHA. Návratnost pořízení panelů by se podle ní prodloužila daleko za životnost technologie.

Na změně by naopak vydělaly velké průmyslové podniky, velké energetické společnosti, jako je ČEZ, E.On a PRE a domácnosti s nadprůměrnou spotřebou. „Regulační úřad dává domácnostem jasný vzkaz: elektřinu si nevyrábějte a nešetřete s ní. Úřad navrhuje fakticky sankce pro domácnosti, které si chtějí část spotřebované elektřiny vyrobit samy třeba pomocí slunce. To je nejen proti modernímu vývoji decentralizace energetiky, ale i proti platným strategiím státu. Na první pohled spravedlivým rozdělením stálých nákladů sítě na všechny včetně domácností dojde paradoxně k motivaci s elektřinou plýtvat, což je proti vyššímu zájmu společnosti s energií šetřit,“ komentuje návrh ERÚ Štěpán Chalupa z Komory Obnovitelných zdrojů.


Přečtěte si analýzu Hnutí DUHA: Hrozí, že v roce 2017 za šetření elektřinou draze zaplatíme


Růst spotřeby elektřiny pak může být použit jako důvod pro stavbu nových bloků v Temelíně a Dukovanech podobně jako podpora pro elektrické vytápění v polovině devadesátých let posloužila coby důvod pro dostavbu Temelína, připomíná Hnutí DUHA.

První analýza Hnutí DUHA vychází z dostupných informací prezentovaných na podzim. Kompletní návrh nových tarifů zveřejní ERÚ na konferenci v pražském Kongresovém centru. Alena Vitásková z ERÚ minulý týden slíbila, že k návrhu nových tarifů se bude moci vyjádřit veřejnost a v případě nesouhlasu tarify upraví.

Hnutí DUHA dnes spouští jednoduchou webovou aplikaci, odkud budou moci občané svůj názor ERÚ jednoduše poslat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

me

mexiko68

21.1.2016 14:37
Dobrý den. Po přečtení článku jsem začal vidět rudě.neustálé okrádání nás spotřebitelú od té národní elity je již nehorázné. Za vlády našeho neomylného václava Klausovic nám bylo řečeno že el.energie je nejlepší pro topení a pro přírodu že je šetrná.Co nás na to skočilo a stálo nás to nemalé finance. Platil jsem 144 Kč za jistič ,dnes platím cirka 650,Kč na tu sebranku fotovoltaických baronú dalších 5-6000,Kč a teď další úpravy jističů. Občane plať darmožroutům je to stále málo .Ještě neplatíš za to že jsi se narodil. Že je hanba nefackuje.Na co zas potřebují další peníze ,kde budou rozhazovat jak za svoje.
Odpovědět
Vl

Vlaďka

28.1.2016 10:31 Reaguje na mexiko68
Dobrý den, budeme moc rádi, když svůj názor na chystané změny pošlete i pomocí našeho webu www.neplytvameelektrinou.cz předsedkyni Vitáskové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist