https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedoplneny-seznam-chranenych-uzemi-v-cr-muze-ohrozit-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedoplněný seznam chráněných území v ČR může ohrozit dotace

21.1.2016 02:46 | PRAHA (ČTK)
Sedm lokalit požadoval Brusel už několikrát, ale předchozí vlády je nikdy neschválily. Jde o Labské údolí v Ústeckém kraji
Sedm lokalit požadoval Brusel už několikrát, ale předchozí vlády je nikdy neschválily. Jde o Labské údolí v Ústeckém kraji
Do konce ledna musí stát doplnit národní seznam chráněných území, které jsou s ptačími oblastmi součástí evropské soustavy Natura 2000. Pokud by se tak nestalo, hrozily by Česku sankce a možná i zastavení evropských dotací. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chtělo seznam rozšířit o padesátku nových lokalit, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Na sedmi z nich Evropská komise trvá dlouhodobě, jsou ale u nich kvůli různým veřejným zájmům spory s obcemi a dalšími resorty. Seznam bude v pondělí projednávat vláda.
 

MŽP stále vypořádává rozpory a zatím není jasné, zda se všech sedm požadovaných lokalit do seznamu dostane. "Finální verze půjde až na vládu, kde bude aktuální stav vypořádání rozporů, které se v současnosti diskutují s příslušnými resorty," řekla ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Sedm lokalit požadoval Brusel už několikrát, ale předchozí vlády je nikdy neschválily. Jde o Labské údolí v Ústeckém kraji, Slavíkovy ostrovy a Labišťata u Přelouče nad Labem, Ždánický les a Meandry Jihlavy v Jihomoravském kraji, Dobřany v Plzeňském kraji a Vidnavu v Jeseníkách.

EK už zahájila s Českem "pilotní řízení", které předchází řízení pro porušení evropského práva. Český seznam vznikl v roce 2005 a doplňoval se dvakrát, naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety.

Například Pardubický kraj podle zjištění ČTK uplatnil zásadní připomínku k předloženému návrhu Louky u Přelouče (Slavíkovy ostrovy a Labišťata). Lokalita je totiž v přímém střetu s plavebním stupněm Přelouč II. Prodloužení Labské vodní cesty a vybudování koncového přístavu v Pardubicích označuje kraj za svou prioritu. Další připomínku mělo hejtmanství k lokalitě Kladruby. Požadovalo zmenšení lokality od břehové hrany Labe.

Také dvě kontroverzní lokality Ždánický les a Meandry Jihlavy narazily na odpor dotčených obcí a velkých místních hospodářů. "Informaci, zda skutečně byly při projednávání doplnění národního seznamu vzneseny námitky proti uvedeným návrhům, má pouze ministerstvo životního prostředí," řekla však ČTK mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová.

Dobřany na jižním Plzeňsku, na jejichž území leží Šlovický vrch, jedna z nově navrhovaných lokalit Natury 2000, proti původnímu návrhu námitky měly také. "Bylo nám ale vyhověno - chtěli jsme zmenšit naturové území a také jsme chtěli stanovit, že se budeme podílet na tvorbě pravidel pro dané území," odpověděl ČTK starosta Martin Sobotka.

Na bývalém armádním tankodromu na Šlovickém vrchu žije mimo jiné vzácná žába kuňka žlutobřichá, lokalita je podle starosty velmi cenná i z pohledu vzácných rostlin. Město uspělo s požadavkem o vyjmutí některých původně navrhovaných ploch z chráněného území. Oproti původnímu požadavku by se tak území podle Sobotky mělo o 20 až 25 procent zmenšit.

Národní seznamy má každý evropský stát. Seznam ČR nyní čítá 1075 lokalit o celkové rozloze 7856 kilometrů čtverečních, což je zhruba deset procent území ČR. Po doplnění se rozšíří o 170 kilometrů čtverečních, bude ale stále v porovnání s jinými evropskými státy menší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist