https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedostatek-lesniho-medu-musi-vyrobci-resit-dovozem-ze-spanelska-i-argentiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedostatek lesního medu musí výrobci řešit dovozem ze Španělska i Argentiny

13.8.2022 00:52 (ČTK)
Foto | estelheitz / Pixabay
Kvůli chorobám a šíření kůrovce musí čeští výrobci takzvaného lesního medu nahrazovat domácí produkci dovozem ze zemí EU i z jižní Ameriky, například ze Španělska nebo Argentiny. Včely ohrožuje dlouhodobě onemocnění nazvané varroáza, kvůli kterému se uskutečňuje pravidelné preventivní přeléčení včelstev během sklizně medovicového medu, uvedla včelařská společnost Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej.
 

Z lesů také podle včelařů kvůli rozsáhlé kůrovcové kalamitě vymizely mšice, které patří mezi hlavní producenty medovicového nektaru. Včelaři provádějí preventivní přeléčení zimní generace včelstev na varroázu během července.

"Nechceme mít léčivo a med v jednom úlu, proto medovicový med v posledních letech tolik není. Dříve včelaři takový problém neměli, vytáčeli v červenci a srpnu, dnes se rozumný včelař soustředí na jarní a brzký letní med. Chceme mít hlavně zdravé včely. Když budeme mít medovicový med, ale včely budou napadeny, je to velké riziko," uvedl včelař Ondřej Lukeš z Křivoklátska.

Podle Milana Špačka z firmy Medokomerc je medovicový med u spotřebitelů oblíbený a kvůli jeho nedostatku v distribuční síti ho musí dovážet ze zahraničí, především ze Španělska, Argentiny nebo Uruguaye. "Lesní med se v dnešní době stal spíše raritou, ani tento rok se objem českého lesního medu nepodařilo zajistit v takovém množství, abychom ho mohli zákazníkům v tržní síti nabízet," uvedl.

V letošním roce byly podle monitoringu projektu Český Collos, na kterém se podílí vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, ztráty včelstev nejnižší od sezony 2013 až 2014, kdy projekt v Česku začal. Ztráty byly letos na konci podle údajů od 1154 respondentů 8,4 procenta. Vědci, kteří se projektu věnují, již dříve uvedli, že rozsáhlé úhyny včel se v ČR opakují v průměru jednou za dva až tři roky.

Podle veterinárního zákona má zodpovědnost za zdraví a pohodu zvířat chovatel. "Pomoc a poradenství v oblasti včelařství provádí takzvaní ústřední veterinární lékaři. Soukromé veterinární lékaře, kteří se včelami zabývají okrajově, sdružuje Komora veterinárních lékařů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V ČR byl minulý rok podle Českého statistického úřadu 661.000 včelstev a vyrobilo se 6086 tun medu. Včelařské statistiky vede také Českomoravská společnost chovatelů, podle které bylo v červnu v ČR přes 708.000 včelstev a 66.800 včelařů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.8.2022 04:57
Co je na tom divného ? Tak budeme mít med, který máme bez dovozu. Sodovkači brečí, že CO2 ale tahat med přes půl Evropy a světa jim pitomými nepřipadá
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

13.8.2022 08:03
Když les nemeduje tak lesní med není, za posledních 5 let jsem ho neměl. Jinak je letos nadprůměrná snůška. Medu je dostatek. Není dobré na něco čekat já už mám zakrmeno na zimu. O mého dědy platilo ženci na pole včely z pole.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.8.2022 09:48 Reaguje na Jaroslav Vozáb
V mém okolí máme medovicovou snůšku jednou za 10 let a tak to bývá spíše jako odměna přírody za trpělivost. Já krmím už 14 dnů a ještě
14 dnů budu krmit. Krmím po malých dávkách cca 4 litry roztoku co
cca 3 dny. Včelstva mají čas krmivo zpracovat a navíc to nabudí pocit snůšky a tím výchovu dlouhověkých včel. Jdu tak do podzimu se silnými včelstvy a nemám problém se zimním úhynem slabých včelstev. Kdysi jsem krmil velkými dávkami téměř denně a včely přerušily
sběr pylu a věnovaly se pouze zpracování velkého množství krmiva.
V přírodě tomu tak nebývá a snůška nebývá tak mohutná, jako u toho intenzivního krmení. Na konci srpna mívám zakrmeno a zásoby jsou
zpracovány. Čekání na medovici oddaluje zakrmení a leckdy se vymstí. Kamarád na to pravidelně doplácel u snůšky cementového medu, až
se tomu ubránil tím, že včelstva rozdělil na dvě skupiny, když
jednu krmil a druhou nechal sbírat medovici. Pak medovicové plástve
odebral a doplnil je plástvemi zásob krmiva od druhé skupiny a obě
skupiny podle potřeby dokrmil. Ono učíme se stále a ani jeden rok
není zcela stejný, jako roky předchozí. Každý máme své postupy, které nám vyhovují nejlépe. Přeji úspěšné léčení včelstev a zazimování beze ztrát.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

13.8.2022 11:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak Jaroušek má zakrmeno, však Šumava..Článek na mě působí tak, že někdo uznal za vhodné investovat našporované peníze na dovoz medu pod záminkou jakési nedostatečnosti v tuzemsku. Nu jistě, med lze uchovávat, jako potravinu i 200 let, je to prakticky jedniná potravinová komdita, která bude mít stále rostoucí cenu a fuk, že Argentina léčí mor včelího plodu antibiotiky, které jsou v medu obsaženy. Na cedulku se napíše směsný med, vzorky to proleze podle ČSN a maminky s tím ještě rády nacpou své ratolesti až do bezvědomí, jen, aby byli zdravé. Prosímvás, pokud kdo můžete, kupujte od souseda i když ho nemáte rádi, však s ním hned bydlet nemusíte, nebo se sami dejte na včelaření, které má v našem státě dosti vysokou úroveň a úspěch, ale med z Argentiny.. opravdu nee.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

13.8.2022 13:58 Reaguje na Milan Vítkovič
Krmím podobně, v mám krmítko na 3,5l. Tři neděle krmím cca 6 kg týdně . Pak nějaké to podněcování 2kg týdně do září. Jinak jakýkoliv dovoz zvyšuje riziko zavlečení nemocí... Asi cena tlačí, nejlepší med je od svých včel. Je radost se dívat na tak pracovitého tvora.
Odpovědět
Anyr

Anyr

13.8.2022 10:27
Med je pouze "luxusní chuť", není to nezbytná, základní potravina, navíc chybí jen ten lesní.
"MUSÍME lesní med dovážet až z Argentiny" - ne, nemusíte. :) Chcete, protože jde o zisk, plynoucí z nekritického nakupování spotřebiteli, kteří si navíc zvykli, že si mohou koupit COKOLIV, když na to mají (a když na to najednou - nedej Bože - nemají, řvou, že se planeta otřásá :D).

Ale jasně, chápu. Cti spotřebitele svého a zisk svatý a vše ostatní stranou. :))
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.8.2022 12:17 Reaguje na Anyr
Med není žádná "luxusní chuť" ale alespoň u mě jedna ze základních potravin. Jen osobně dávám přednost tomu pylovému. A že by kvůli kurovci neměly "medovat" lesy? Problém je, že ani dříve každý rok ty "lesy nemedovaly". Ono se musí sejít pár podmínek. A co mají společného takový dovozce "čehokoliv potřebného" s ochranáři" Serii propracovaných lží o nezbytnosti......
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

13.8.2022 11:21
ještě jsem se nad tím vším zamyslel a vůbec nechápu, proč někomu jde o dovoz medovicového lesního medu, který je ze všech druhů medu nejtěšší na trávení a má nejhorší vlastnosti z celé sezonní produkce včelstva. Naopak Jarní med přechází takřka bez trávení do krevního oběhu těla, má největší obsah eterických látek a živin. Když to napíšu Česky, medovicový med je pro děti prakticky nevhodnou potravinou a hodí se tak akorát na výrobu medovice, nebo alkoholu. Nikdy jsem o medovicový med nedělal, spíš jsem se produkci tohoto medu vyhýbal. Včasné zakrmení silných rojů a šlus. Pokud jsem cosi napsal špatně, ať mě včelaři opraví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist