https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejbizarnejsi-obal-roku-anticena-putuje-bananum-na-polystyrenovem-tacku-zatavenych-do-folie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejbizarnější obal roku? Anticena putuje banánům na polystyrenovém tácku, zatavených do fólie

18.12.2022 06:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vítěz. Banány samy o sobě mají skvělý obal. Není potřeba je balit do dalších obalů.
Vítěz. Banány samy o sobě mají skvělý obal. Není potřeba je balit do dalších obalů.
Zdroj | Zerowasters
V soutěži Anticena za nejbizarnější obal roku byly uděleny anticeny veřejnosti i odborné poroty. Nechtěného ocenění se tak dočkalo celkem šest nejbizarnějších obalů. Na prvních třech místech ve volbě veřejnosti se objevily banány zabalené v plastu, krájená šťavnatá jablka v pytlíku a žitných chléb balený do plastu po jednotlivých krajících. Odborná porota zvolila také tři nejhorší obaly. Na prvním místě se umístila krájená šťavnatá jablka, na druhém místě skončila taška z kukuřičného škrobu, na třetím místě se umístil doplněk stravy v nadměrném obalu. Informuje o tom pořadatel anticeny organizace Zerowasters.
 

Jak probíhalo hlasování veřejnosti? Odborná porota nejprve ze všech nominovaných obalů vybrala ty nejtypičtější a zároveň podle jejího mínění i nejhorší obaly. Hlasování veřejnosti následně probíhalo mezi 12 vybranými obaly ve čtyřech nejdůležitějších kategoriích – nesmyslné, nadměrné, nerecyklovatelné a klamavé obaly.

Hlasování se zúčastnilo 880 lidí, kteří mohli udělit pouze jeden hlas. Nejvíce hlasů získaly banány na polystyrenovém tácku zabalené folií. Druhé místo obsadil pytlík nakrájených jablek. Třetí místo pak připadlo žitnému chlebu, jehož jednotlivé plátky byly extra zabaleny v plastovém obalu, celý chléb pak byl ještě v papírové krabičce zabalené dalším plastem.

Pytlík nakrájených jablek.
Pytlík nakrájených jablek.
Zdroj | Zerowasters

Odborná porota pak volila také své “favority”. Ty se v jednom případě dokonce shodují s volbou veřejnosti, a to v případě pytlíku krájených jablek, kterým porota udělila první místo. Jedná se totiž o balení komodity, která se zcela běžně prodává bez obalu. To, že jsou jablka nakrájená a takzvaně „předpřipravená ke konzumaci“ z nich zároveň dělá produkt, který je nutné zabalit.

Podle zástupce odborné poroty Vladimíra Kočího je pravda, že může nastat situace, kdy je lepší mít ovoce nebo zeleninu zabalenou, což může být obstojným argumentem z důvodů hygieny či trvanlivosti. „V tomto případě obal udrží jablka také delší dobu čerstvá, ale prodloužení trvanlivosti by v případě nakrájených jablek šlo dosáhnout zcela logicky tím, že bychom jablka nekupovali nakrájená, ale vcelku,” říká dále Vladimír Kočí.

Žitný chléb. Každý krajíc extra zabalený.
Žitný chléb. Každý krajíc extra zabalený.
Zdroj | Zerowasters

Druhé místo získala taška z kukuřičného plastu, na které by na první dojem nemuselo být vůbec nic špatného. Odborná porota se však shodla na tom, že právě proto je důležité upozornit na její záludnost a na problematiku bioplastů obecně. Podle zástupce odborné poroty Ivo Kropáčka totiž tato taška ukazuje kukuřičný plast (bioplast) jako jednoduché a ekologické řešení, kterým lze nahradit jednorázové plastové igelitky. Bioplasty ale však takovým řešením nejsou.

Třetí místo pak obsadil doplněk stravy v nadměrném obalu jako typický příklad špatného systémového nastavení. Podle zástupkyně odborné poroty Michaely Thomas je balení léků ohromným nešvarem celého segmentu a je to mnohem více systémové nastavení, které způsobuje nadměrná balení, než špatný záměr výrobce nebo prodejce.

Všechny anticeny byly uděleny za rok 2022. Cílem soutěže je především upozornit výrobce a prodejce, aby převzali odpovědnost za udržitelnost obalů, následovat bude právě komunikace pořádající organizace Zerowasters se zástupci firem, o které bude organizace veřejnost průběžně informovat. "Další ročník soutěže odstartujeme hned se začátkem nového roku, kdy pro veřejnost opět spustíme možnost nominovat obaly, které je nadzvedávají ze židle,“ dodala Veronika Nováčková ze Zerowasters.

Všechny obaly, které postoupily do užšího výběru, si můžete prohlédnout zde.

Tým Zerowasters je původní nezisková část organizace Bezobalu, která od samého počátku svou osvětovou činností podporoval vznik první bezobalové prodejny. I když ve svých aktivitách nyní pokračují pod novým názvem, cíl i vizi mají Zerowasters stále stejné, totiž život bez zbytečného odpadu a rádi to učí i další zájemce o zero waste. Šíří osvětu, inspirují, vzdělávají o předcházení vzniku odpadu a organizují kurzy, kde předávají své znalosti a zkušenosti. Kromě Anticeny letos organizovali i Týden bez odpadu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

18.12.2022 11:09
A zelený na to nic !
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.12.2022 15:17
Joo. Jsou to cca 3 roky, co jela Greta vlakem do Německa, a vyprodukovala během rozhovoru více odpadu než naše rodina za týden. Je zjevné že je retard, ekologista nebo obojí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.12.2022 23:38 Reaguje na Michal Ukropec
QUOD LICET IOVI NON LICET BOVI
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.12.2022 07:25 Reaguje na Viktor Šedivý
Ano . Když božská Greta produkuje tento odpad, tak si toho nikdo nevšimne a tleská se jejím nesmyslům.
Odpovědět
Anyr

Anyr

18.12.2022 23:38 Reaguje na Michal Ukropec
Asi se mnou souhlasíš, že za chování a výchovu dětí nesou odpovědnost primárně rodiče.

Těm tvým bych nakopal prdele tak, že by si nesedli, a vyprodukovali takový odpad, jako jsi ty. Kam se hrabe okresní skládka. :)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.12.2022 07:26 Reaguje na Anyr
Já se třeba nepovedl. Ale ty jsi na sobě musel hodně pracovat!
Odpovědět
Hu

Hunter

19.12.2022 09:44 Reaguje na Michal Ukropec
Tenhle blb se musel hodně snazit aby to dopracoval až sem ☺
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.12.2022 14:14 Reaguje na Hunter
Je to z myslivosti, ale taky jsem v sobotu minul. Opravdu jsem někdy na zabití.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.12.2022 14:25 Reaguje na Michal Ukropec
To se občas stane každému a na zabití jsme občas všichni. Ale někteří jedinci jsou na utracení permanentne ☺.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.12.2022 17:42 Reaguje na Michal Ukropec
Vy jste asi v pohodě.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.12.2022 17:41 Reaguje na Anyr
Hulváte, ten příspěvek se vám tradičně nepoved. Škola do té výchovy hází dost vidle, ale vy snad děti nemáte, je to neekologické, soudruhu! Mmch. Už jste si změřil svou osobní denní uhlíkovou stopu, co, soudruhu?!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist