https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejhezci-snimek-aleje-je-z-orlickych-hor-uvedl-ekologicky-spolek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejhezčí snímek aleje je z Orlických hor, uvedl ekologický spolek

12.2.2018 10:00 | PRAHA (ČTK)
Podle zástupců Arniky patří aleje k české krajině, ale kromě toho slouží i jako ochrana před výkyvy počasí. Během přívalových dešťů zpevňují povrch a zadržují vodu, v zimě chrání před větrnými poryvy a sněhovými jazyky, v létě za tropických dnů stíní silnici. / Na fotografii alej z Rokytnice v Orlických horách
Podle zástupců Arniky patří aleje k české krajině, ale kromě toho slouží i jako ochrana před výkyvy počasí. Během přívalových dešťů zpevňují povrch a zadržují vodu, v zimě chrání před větrnými poryvy a sněhovými jazyky, v létě za tropických dnů stíní silnici. / Na fotografii alej z Rokytnice v Orlických horách
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Mlejnek / Arnika
Ze snímků alejí v Česku vybrala porota jako ten nejkrásnější fotografii smíšené aleje z Rokytnice v Orlických horách od Jiřího Mlejnka. Fotosoutěž pořádalo ekologické centrum Arnika a předcházela mu anketa Alej roku 2017, ve které lidé vybírali nejhezčí stromořadí v každém kraji. Arnika se dlouhodobě zasazuje proti kácení stromů u cest a ve volné krajině, za posledních 15 let jich zmizelo bez náhrady 87.000.
 

Vítězný snímek zachycuje alej spojující statek v Rokytnici a hospodářství v Nových Dvorech v Orlických horách. Alej má 150 stromů a měří 1300 metrů. Tvoří ji javory, lípy, jasany, duby, jírovce a další stromy. "Nejstarším ze stromů je více než 250 let, ale již se vyskytují i mladíci a mladice s podpůrným kolíkováním," uvedl autor v popisu fotografie. Původně přitom návštěvu aleje odkládal, měl prý dojem, že alej u asfaltové silnice ho nemůže ničím překvapit. "Ovšem sněhová vánice slibovala pěkné obrázky. Stromy bez listí občas krásně obnažily svou stavbu. Jsou hezčí, než z mapy vytušíte," uvedl Mlejnek.

"Porota dále ocenila snímek lipové aleje, chodníčku z Vysokého Mýta do Vinic od Lucie Šedové a platanovou alej na hodonínském hřbitově od Kateřiny Konečné," sdělil mluvčí Arniky Jiří Kaňa. Zvláštní uznání poroty získala fotografie kaštanové Zapomenuté cesty u Teplé v Karlovarském kraji od Marie Ulrichové a snímek starobylé lipové aleje na nábřeží Dyje ve Staré Břeclavi od Jakuba Těšitele.

Snímky hodnotila sedmičlenná porota, v níž zasedli mimo jiné geolog, klimatolog a spisovatel Václav Cílek, vedoucí Ústavu plánování krajiny Mendelovy univerzity v Brně Petr Kučera či botanik a popularizátor vědy Václav Větvička. Porotci vybírali ze 62 fotografií.

Podle zástupců Arniky patří aleje k české krajině, ale kromě toho slouží i jako ochrana před výkyvy počasí. Během přívalových dešťů zpevňují povrch a zadržují vodu, v zimě chrání před větrnými poryvy a sněhovými jazyky, v létě za tropických dnů stíní silnici. Stromy u cest se kácejí kvůli riziku nehod, ročně do nich nabourá více než 2500 aut. Od roku 2003, kdy Arnika začala počet stromů u silnic sledovat, jich zmizelo 217.000, nahradilo je 130.000 nových.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist