https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-nehod-vozidel-se-zveri-se-stalo-ve-stredoceskem-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce nehod vozidel se zvěří se stalo ve Středočeském kraji

4.11.2019 00:08 | PRAHA (ČTK)
Nejvíce nahlášených nehod vozidel se zvěří se od dubna do září letošního roku stalo ve Středočeském kraji. / Ilustrační foto
Nejvíce nahlášených nehod vozidel se zvěří se od dubna do září letošního roku stalo ve Středočeském kraji. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvíce nahlášených nehod vozidel se zvěří se od dubna do září letošního roku stalo ve Středočeském kraji. Za půl roku jich na tamějších silnicích bylo 1816. Následují Ústecký kraj s 951 nahlášenými nehodami a Vysočina, kde řidiči k srážce se zvěří během půl roku volali policii v 915 případech. Vyplývá to ze zjištění pojišťovny Generali a Centra dopravního výzkumu.
 

Pojišťovna spolu s centrem připravují takzvaný Index SRNA, který pracuje s počtem nehod, výší škod na majetku, zdraví i životech. Dává je do souvislosti s rozsahem silniční sítě v krajích a okresech. V období mezi dubnem a zářím se v ČR přihodilo celkem 7872 srážek vozidel se zvěří, k nimž řidiči volali policii. Bezmála čtvrtina nehod se udála ve Středočeském kraji.

Problémy s hlášením sražených zvířat panují v Jihočeském (20 případů) a Plzeňském kraji (107 nehod). Tato krajská oddělení policie statistiky v režimu, kterým dlouhodobě vykazují jejich kolegové z ostatních krajů, nevedou. Tamní motoristé se tak na výsledky indexu zatím tedy spolehnout příliš nemohou.

V rámci ČR bylo suverénně nejrizikovějším úsekem v Libereckém kraji v katastrálním území obce Česká Lípa. Nachází se na Borské ulici ve směru z České Lípy na Nový Bor. Od dubna do září se tam na jediném úseku o délce 317 metrů poblíž místní části Lada podle dat CDV stalo 17 srážek se zvěří s celkovou škodou 522.000 korun.

V Praze hlásí index nejvyšší škody na jeden kilometr z celého Česka. Statistiky v hlavním městě evidují za duben až září 96 srážek vozidla se zvěří. Při srovnání vůči délce silniční sítě je Praha silně nad průměrem ČR. Zatímco v rámci celého Česka mohou motoristé očekávat srážku se zvěří každého 5,8 kilometru, při pohybu autem po Praze statisticky dojde ke srážce se zvěří každého 2,1 kilometru.

Jednoznačně nejhorším úsekem v rámci území hlavního města byl úsek silnice I/4 mezi Jílovištěm a Zbraslaví. Na 170 metrů dlouhém úseku poblíž obory Daliborka se tam ve sledovaném období podle dat CDV stalo sedm srážek vozidel se zvěří s celkovou škodou 305.000 korun.

Průměrná škoda následkem střetu se zvěří činí přes 40.000 korun. Nejnákladnější bývají podle zkušeností pojišťovny Generali nehody způsobené srážkou s divokým prasetem. Z pohledu času jsou pak nejproblematičtější dvě hodiny před půlnocí a dvě hodiny po ní. Rizikové jsou také brzké ranní hodiny. "S přechodem na zimní nebo letní čas počet střetů vždy skokově narůstá," dodal Patrik Nauš z Generali.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vlastimil Nevrkla

13.11.2019 08:28
Ve všech mediich slyším neustále stěžování na vzrůstající počet nehod se zvěří, CDV ve spolupráci s pojišťovnou Generali jsou pouhými statistiky, ale chtěl bych slyšet, co se dělá pro to, aby se tento stav zlepšil. Zase jde jenom o peníze, ale bohužel, na zlepšení stavu ve snížení počtu DN vlivem srážek se zvěří se peníze nenajdou. Co náš zřízeny Fond zábrany škod, který je spravovaný Českou kanceláří pojistitelů?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist