https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektera-mesta-by-privitala-zpoplatneni-splouvani-vltavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některá města by přivítala zpoplatnění splouvání Vltavy

3.7.2019 04:28 | VYŠŠÍ BROD (ČTK)
Některá jihočeská města, kterými protéká Vltava, by přivítaly poplatek za splavnění řeky. Získané peníze by mohly například pokrýt náklady na odstraňování odpadků kolem řeky. / Ilustrační foto
Některá jihočeská města, kterými protéká Vltava, by přivítaly poplatek za splavnění řeky. Získané peníze by mohly například pokrýt náklady na odstraňování odpadků kolem řeky. / Ilustrační foto
Některá jihočeská města, kterými protéká Vltava, by přivítaly poplatek za splavnění řeky. Získané peníze by mohly například pokrýt náklady na odstraňování odpadků kolem řeky. Novinářům to včera řekl místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka. Dodal, že celý projekt je zatím na začátku a zatím mimo jiné není jasné, kdo by poplatky vybíral. Zda by tuto záležitost řešily obce, kraj nebo Povodí Vltavy.
 

"I když je to teprve v počátcích, určitě by poplatek nebyl nějak zásadně vysoký. Bavíme se třeba o částce 50 korun za loď," uvedl Straka. Řekl, že zástupci Vyššího Brodu se o projektu bavili například s Českým Krumlovem. Právě tato dvě města v létě zažívají na Vltavě asi největší nápor vodáků. Ve Vyšším Brodě většina turistů splouvání začíná a přibližně 30 kilometrů vzdálený Český Krumlov patří mezi nejvyhledávanější lokality na této řece.

Straka uvedl, že existuje několik možností, jak by mohli turisté poplatek hradit. Například by jej platili v místě, kde plavbu zahájí. "Nebo by se jednalo o formu jakéhosi mýtné, že by se platilo při proplutí určitými body," uvedl.

Stále větším problémem spojeným s vodní turistikou je hromadění odpadů, které na jaře a na podzim odstraňují většinou dobrovolníci. Plastové i papírové odpady se nacházejí na březích řek i v jejich korytech. Podle některých nárůst způsobuje občerstvení formou plovoucích barů. "Když po sezoně čistíme řeku, přesně poznáme, kde tyto provozovny stály. Na dně kolem nich je vždy výrazně větší množství odpadu," uvedl vedoucí informačního centra Vyšší Brod Karel Troják.

Podle odhadů spluje od jara do podzimu Vltavu asi 300.000 lidí. Nejvíce jich bývá na řece v období blížících se červencových svátků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

3.7.2019 13:25
To bude dost těžké, znamenalo by to prolomení tradice bezplatného využití vnitrozemských vod pro plavbu. Jedině spíš zákaz kotvení všude kromě kempů + poplatky za kempy nebo to takhle nějak obejít. Ale sám už nevím jak to teď reálně chodí, co začaly ty návaly na řekách, přestal jsem jezdit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist