https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekteri-zemedelci-na-protest-proti-nastaveni-dotaci-vyjedou-na-silnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Někteří zemědělci na protest proti nastavení dotací vyjedou na silnice Aktualizováno

19.1.2022 15:12 | PRAHA (ČTK)
Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR vyzvaly zemědělce, aby ve čtvrtek na protest proti změnám v nastavení dotací vyjeli se svou technikou na silnice v Česku. Změny v dotační politice podle organizací nespravedlivě zvýhodnily malé zemědělce. Znovu varovaly před tím, že změny mohou vést k vyšším cenám potravin, snížení pestrosti krajiny, soudním sporům a arbitrážím. Zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu to dnes uvedli na společné tiskové konferenci.
 

Agrární komora sdružující hlavně větší zemědělské podniky svolala protest proti návrhu ministerstva zemědělství na vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 už minulý týden. Před úřadem vlády se v úterý sešlo několik tisíc lidí. Resort vedený ministrem Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) po jednání vládní koaliční rady návrh upravil. Přímé platby zemědělcům tak už nemají mít omezení pro velké podniky, menší farmáři z nich ale dostanou větší podíl. Klesnout má maximální výše investiční dotace. Nekula opakovaně uvedl, že nová pravidla vyrovnávají podmínky dotací dosud vychýlené ve prospěch velkých zemědělských podniků.

Prezident Zemědělského svazu Martin Pýcha řekl, že svazu nejvíce vadí to, že se dozvídají pouze obrysy a kusé informace. Varoval před tím, že se případnou změnou zemědělské politiky výrazně sníží kvalita potravin. Uvedl, že chovatelům prasat, kteří s ním jsou v kontaktu, nedoporučuje setrvávat v podnikání, jelikož se jim finančně nebude vyplácet.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal označil spor o změnu dotační politiky jako spor nikoliv mezi malými a velkými zemědělci, ale zemědělci, kteří se zemědělstvím živí, a zemědělci podle Doležala neproduktivními a deklaratorními. Viceprezident Agrární komory ČR Martin Ludvík varoval, že kvůli zvýšení cen vzroste dovoz potravin z Polska. Uvedl, že některé polské zpravodajské servery v lednu informovaly o výsledcích zkoumání kvality potravin tamním Nejvyšším kontrolním úřadem, které je ukázalo jako nejhorší v EU.

Část zemědělců dnes ČTK potvrdila, že se čtvrteční protestní akce zúčastní. Na Vysočině se k ní hodlají přidat zemědělské podniky ve všech pěti okresech. Na silnice vyjedou s desítkami traktorů, nákladními auty nebo cisternami. Přesné trasy jim agrární komora neurčovala, uvedl ředitel krajské agrární komory Karel Coufal.

Zemědělci o sobě dají vědět také v Olomouci. "Vyjedeme ze Senice na Hané a kolem poledne chceme být v Olomouci. Přesnou trasu ještě domlouváme," sdělil předseda ZD Senice na Hané Jaroslav Navrátil. Kolem čtvrtečního poledne budou zemědělci s traktory a transparenty protestovat rovněž v ulicích Přerova, řekl ČTK předseda Zemědělského družstva Kokory Vladimír Lichovnovský.

Protestní jízdy jsou na čtvrtek plánované také na několika trasách ve všech čtyřech okresech Zlínského kraje. Podle odhadů by tam na silnice mělo vyjet několik desítek traktorů. V Pardubickém kraji chtějí zemědělci své přesné plány oznámit ve čtvrtek ráno. Podle zjištění ČTK budou kolem poledne jezdit s technikou v okolí krajského města.

Naproti tomu v Karlovarském kraji je už jisté, že zemědělci vyrazí na protestní jízdu z Klesti na Chebsku a pojedou do Pomezí nad Ohří a zpět. ČTK to řekl předseda představenstva krajské agrární komory Pavel Brandl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Vít Prokop

19.1.2022 16:19
Proč někteří? Jenom agrobaroni, potomci českých sedláků nikdy v Agrární komoře nebyli. V Německu taky Bavoři, také nepodporují post JZD z bývalého NDR... :)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.1.2022 16:26 Reaguje na Vít Prokop
Agrobaroni jsou kteří ?
Odpovědět
VP

Vít Prokop

19.1.2022 18:11 Reaguje na smějící se bestie
To je tzv. novodobá šlechta nazývaná agroholding :)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.1.2022 20:29 Reaguje na Vít Prokop
Tak to jó.
Já bych řekl, že spíše ti, co za dotace 2x do roka posečou louky.
Odpovědět
JS

Jiří S

20.1.2022 06:47 Reaguje na Vít Prokop
Můžete mi prosím, jen tak ze zvědavosti, popsat jak vypadá podnik agrobarona a co tak jako ten podnik dělá?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

19.1.2022 16:26 Reaguje na Vít Prokop
V Německu mají platbu na první hektary 12% a také bez zastropování. A to právě proto, aby nepodrazili podniky ve východní části SRN.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

19.1.2022 17:02
ať protestují, máme přece občanskou společnost, ale doufám, že jim nikdo nebude ustupovat
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

19.1.2022 23:22 Reaguje na Robert Jirman
Přesně tak, jezdit si mohou co druhý den, ale pak bude jasné, že na tom nejsou vůbec špatmě..Doufám, že nechají aspoň ty pomalé Zetory v garážích.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.1.2022 06:53 Reaguje na Robert Jirman
Přesně tak.... a buďte si jistý, že těmto nikdo ustupovat nebude. To co se teď děje, bylo potřeba už dávno.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist