https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekteri-zemedelci-povazuji-novy-dotacni-system-za-kompromis-jini-za-extrem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Někteří zemědělci považují nový dotační systém za kompromis, jiní za extrém

3.2.2022 01:01 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Někteří středočeští zemědělci považují nový dotační systém za kompromis, jiní za extrém. Většinou se shodují, že nejvíce postihne velké holdingy. Podle Josefa Stehlíka z Asociace soukromého zemědělství změna ke zdražování potravin nepovede a zásadní změny ve vyplácení vyšší dotace na prvních 150 hektarů už zřejmě nenastanou. Bude však podle něj ještě možné diskutovat například o rozdělování peněz z dotačního Programu rozvoje venkova. Podle Gabriely Jeníčkové z Regionální agrární komory Středočeského kraje by rozdíl v nastavení neměl být natolik zásadní pro malá a velká hospodářství.
 

Agrární komora a Zemědělský svaz původně na ohlásili, že budou pokračovat v protestech proti změnám. V úterý večer jej ale zrušili poté, co jim premiér Petr Fiala (ODS) přislíbil schůzku. Proti změnám v dotacích někteří zemědělci protestovali už 20. ledna, kdy na silnice vyjely stovky traktorů, nákladních aut a dalších strojů.

Podle Jeníčkové by menší zemědělci měli být podporováni, ale rozdíl v novém nastavení je extrémní a naopak zase znevýhodňuje větší podniky. Podle Stehlíka vláda plní svůj volební program a změna se udělat musela. "Je to slušný kompromis," řekl ČTK Stehlík a dodal, že jde o změnu přerozdělení zhruba dvou miliard z celkem 40 miliard korun. Ceny potravin podle něj ovlivňují především ceny jednotlivých komodit na evropském trhu.

V Bečvárech na Kolínsku se chtěli připojit k polední spanilé jízdě s pěti traktory, při posledním protestu vyjeli se čtyřmi. Předseda okresní agrární komory Kolín Vojtěch Kšírl vidí největší problém v nekomunikaci vlády se svazem a agrární komorou. "Měli by se vyjadřovat odborníci, ne jen politici. Během tří dnů se ze stolu shodily zásadní úpravy. Když jsem si přepočítal, o kolik bychom s touto dotační politikou přišli, jde o miliony korun, které nám nepřijdou," řekl ČTK Kšírl. Celý proces je podle něj chaotický a neví, podle čeho se má řídit. V zemědělství je rok příliš krátká doba na změnu koncepce, dodal Kšírl.

Na Mladoboleslavsku mělo stejně jako při prvním letošním protestu vyjet 20 traktorů. Podle ředitelky okresní agrární komory Simony Kočišové se měly sjet z různých podniků v okolí Mladé Boleslavi a jezdit kolem města. "Vadí nám nevyrovnaná podpora malých a velkých podniků a hlavně to, že pan ministr s námi nejedná, největším strašákem je, že se bude podporovat neprodukce," sdělila ČTK Kočišová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

3.2.2022 08:53
Měli by se vyjadřovat odborníci- no to je objev. Jinak je třeba zachovat klid a uvidíme, k čemu jednání s Fialou povedou.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.2.2022 12:45 Reaguje na pavel peregrin
Právě odborníci jak z praxe tak z vědecké komunity stojí za současnými změnami. Současná vláda jen má kuráž na to, aby to prosazovala....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.2.2022 13:56 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Odborníci za jaké praxe? Ze zemědělské? To sotva, protože každý normální by to, co původně vymysleli a chtěli honem protlačit do Bruselu, vládě hodil na hlavu. Naštěstí si zemědělci vydupali sezení s Fialou, takže ono to nebude tak horké a neumětelové z vlády snad budou mít tu čest pobavit se se skutečnými odborníky.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.2.2022 12:43
Konečně se dějí změny správným směrem... díky za to!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist