https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-chce-oznacit-zemedelstvi-a-potravinarstvi-za-kritickou-infrastrukturu?fbclid=IwAR16KGLp1y1VjUpmW13ASNxiRN_V9wCUUtKIVHchL_ywtfsVREqdbIoiKJw
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula chce označit zemědělství a potravinářství za kritickou infrastrukturu

5.4.2022 11:11 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce zařadit zemědělství a potravinářství mezi prvky kritické infrastruktury. Na dnešním jednání ekonomických ministrů vlády bude také prosazovat co nejvyšší kofinancování mimořádné evropské finanční podpory 270 milionů korun pro nejvíce postižená odvětví.
 

"Je důležité, aby například v případě nedostatku plynu byly tyto podniky zásobeny přednostně a nedošlo k omezení produkce potravin. Proto budu chtít o tomto tématu jednat s vládními kolegy," uvedl Nekula.

Finanční pomoc pro sektor zemědělství a potravinářství bude prosazovat kvůli rostoucím cenám energií, pohonných hmot nebo hnojiv. Česká republika z EU získala zhruba 270 milionů korun. Pravidla umožňují tuto pomoc navýšit až o 200 procent. Peníze podle Nekuly mají směřovat hlavně na pomoc chovatelům prasat a pěstitelům jablek. Nevyloučil také, že by mohla směřovat k chovatelům drůbeže.

Podle Nekuly je současná situace zemědělců mimořádná a ministerstvo jim chce pomoci podle možností státního rozpočtu. Pomoc by mohli získat také z programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Pro ten chce vyjednat navýšení rozpočtu o 500 milionů korun, celkově by tak měl mít rozpočet kolem dvou miliard korun.

Na jednání ekonomických ministrů chce Nekula jednat také o dlouhodobějších tématech. Chce debatovat například o zrušení zdanění provozních dotací pro zemědělce. "Nedává logiku poskytnout zemědělcům podporu a současně část z ní obratem vybrat zpátky ve formě daní. Peníze by mohly zůstat u zemědělců a pomoci jim, současně odstraníme zbytečnou byrokracii," doplnil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

5.4.2022 11:29
Chytrý člověk ten ministr.Kdoví jestli na to přišel sám nebo s týmem analytiku,politologu,poradcu,sekretářek.To zas nedá každy,aby přišel na to,že je třeba k životu žradlo.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

5.4.2022 17:01 Reaguje na karel krasensky
Bohužel, pana ministra to nenapadlo. Ale bohudík usoudil, že ty požadavky jsou oprávněné.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.4.2022 12:11
To by blbej neřekl, kdyby mu hubu roztrhl. Tady je krásně vidět, co za bandu nýmandů a naprostých mimoňů řídilo a řídí naše ministerstva, najednou se probrali ze sna? Ale nejsou to jen oni, i zde na Ekolistu se najde dost jedinců, pro které dovoz potravin byl tím nejlepším řešením a najednou ejhle, ono je to všechno jinak. Každému jen trochu prozíravému člověku bylo snad dávno jasné, jak to jednou může dopadnout a už je to tady.
Odpovědět
DV

Daniela V.

5.4.2022 13:18
Tak teď hlavně jak dlouho a s kým bude mudrovat ....To se mi fakt líbí. Nebo slova premiéra či vlády, že musí řešit .....kecy v kleci a čas pracuje proti nám.
Odpovědět
BF

Bohumil Frouz

7.4.2022 10:37
Bohužel,vytratilo se ze zemědělství hospodaření,ale je z něj plundrování půdy. Velcí agrobaroni si už deset let hájí,aby nemuseli mít živočišnou výrobu.Pokud by konečně bal prosazen v celé uniji návrh, že ten kdo pobírá dotace musí mít na každý ha půdy 0,2 VDJ což znamená na každých pět ha 1 kráva. Tím pádem musí některé pozemky mít travnaté ,nebo osít trávou 1/5 pozemků.
Má čím hnojit a půda bude opět živá,úrodná a nebude taková spotřeba drahých umělých hnojiv. Co kdyby na ministerstvu někdy byl odborník,který by začal přemýšlet jako zemědělský hospodář.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

11.4.2022 09:29
HA HA HA
lidovci se vzbudili :-)(((
Tahle zločinná chamraď nejdřív odhlasuje zákaz dovozu ruského plynu a běloruských hnojiv. A pak dostane strach aby je hladový občané nerozvěšeli na lucerny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist