https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-odpad-se-ze-stareho-mesta-asi-bude-odvazet-pristi-tyden
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Více než 500. 000 litrů nelegální odpadu u Frýdku-Místku se zřejmě bude odvážet příští týden

22.2.2019 10:27 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto. Město původně předpokládalo, že bude muset čekat na dohledání původce odpadů. Po právní analýze se ale nakonec ukázalo, že lze nechat odpad zničit.
Ilustrační foto. Město původně předpokládalo, že bude muset čekat na dohledání původce odpadů. Po právní analýze se ale nakonec ukázalo, že lze nechat odpad zničit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odvoz nelegálního odpadu uloženého ve skladovací hale ve Starém Městě u Frýdku-Místku zřejmě začne koncem příštího týdne. Likvidovat se pravděpodobně s ohledem na jeho množství bude na více místech. Vhodná zařízení pro město vyhledává odborná firma Aquatest, která na místě stále provádí analýzu odpadu. ČTK to po dnešním zasedání krizového štábu řekl frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký (ČSSD).
 

"Nejdříve na konci příštího týdne začne odvoz na nějaké koncové zařízení. Firma oslovuje zařízení v rámci celé České republiky, protože to není tak, že někam odvezete odpad a hned to spalují. Firma hledá, kde jsou volné kapacity," uvedl Pobucký. Očekává, že likvidace tudíž bude ve více zařízeních. Odpadu bude podle něj zřejmě nakonec víc než původně předpokládaných 500.000 litrů, už dříve o této možnosti hovořil i ředitel společnosti Aquatest Ladislav Šimek. Pobucký předpokládá, že firma bude na místě pracovat a analyzovat odpad i v příštím týdnu, práce zřejmě dokončí až těsně před převozem. Původně město chtělo, aby se společnost s odpadem vypořádala během deseti pracovních dnů, ale ukázalo se, že situace na místě je složitější. "Je tam toho více a špatně se k tomu dá dostat," podotkl Pobucký.

Město původně předpokládalo, že bude muset čekat na dohledání původce odpadů. Po právní analýze se ale nakonec ukázalo, že lze nechat odpad zničit. Další krizový štáb primátor svolal na 5. března.

Nelegální odpad do skladu pravděpodobně navezla polská firma a kromě skladovací haly ve Starém Městě ho uložila také v objektu v Bohumíně na Karvinsku, kde by ho mělo být okolo 150.000 litrů. Bohumín zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, kam byl dovezen. Podle vedení města odpad obyvatele neohrožuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MR

Michael Rada

22.2.2019 14:41
nepostřehl jsem kdo hradí náklady, nejenom ty budoucí, ale i ty současné a v jaké výši bude pokute pro všechny zůčastněné
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist