https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-slonovina-se-prodava-po-cele-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegální slonovina se prodává po celé Evropě

31.8.2018 00:58 | PAŘÍŽ (ČTK)
V Africe podle posledního sčítání z roku 2016 klesla populace slonů žijících na savaně v letech 2007 až 2014 o 30 procent. / Ilustrační foto
V Africe podle posledního sčítání z roku 2016 klesla populace slonů žijících na savaně v letech 2007 až 2014 o 30 procent. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Údaje získané mezinárodním občanským hnutím Avaaz ukazují, že téměř 20 procent předmětů ze slonoviny, které se prodávají v Evropě, pochází ze slonů zabitých v posledních desetiletích. Nelegální obchod se slonovinou tak v Evropě stále prosperuje a povzbuzuje pytláky, aby slony zabíjeli dál, napsal francouzský deník Le Monde.
 

Mezi říjnem a prosincem loňského roku zakoupilo hnutí Avaaz 109 předmětů ze slonoviny u soukromých osob či ve specializovaných prodejnách v deseti evropských zemích: v Německu, Belgii, Bulharsku, Španělsku, Francii, Irsku, Itálii, Nizozemsku, Portugalsku a Británii. Byly to opracované kly, sošky, vázy, drobné předměty, náhrdelníky nebo náramky.

Hnutí nechalo tyto předměty vyhodnotit v laboratoři britské Oxfordské univerzity uhlíkovou metodu C 14. Výsledky jsou poučné. Ukazují, že ze všech předmětů pocházely téměř tři čtvrtiny z nelegálně získané slonoviny. Od roku 1989 totiž obchod se slonovinou zakazuje Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Zákaz platí v rámci Evropské unie, ale prodej a nákup zde zůstávají povoleny, pokud jde o předměty vyrobené před rokem 1947, které jsou považovány za starožitnosti.

Uhlíkovou metodou se tedy prokázalo, že jen 25,7 procenta zkoumaných předmětů skutečně pochází z období před rokem 1947. V Bulharsku, Itálii a Španělsku však podíl předmětů z nelegálně získané slonoviny dosahoval 100 procent, ve Francii 85 procent a v Portugalsku 83 procent.

A to není všechno. Zdá se, že v 19,3 procenta případů pochází slonovina z období po roce 1990. To znamená, že pochází ze slonů zabitých v posledních desetiletích, po zákazu obchodu se slonovinou.

"Tato studie poskytuje konkrétní údaje o tom, že legální evropský trh se slonovinou poskytuje krytí pro obchod s nelegálně získanou slonovinou. Tím se ještě zvyšuje riziko, že sloni budou vyhubeni," uvádí Avaaz, jehož zkoumání financovaly příspěvky více než 50.000 dárců. Organizace soudí, že EU musí s touto situací skoncovat a obchod se slonovinou definitivně ukončit. Čína, která byla hlavním odbytištěm slonoviny ve světě, ostatně obchod s ní zakázala od 1. ledna letošního roku. Také Hongkong se rozhodl přijmout přísnější zákony, stejně jako Velká Británie.

Mezinárodní fond pro blaho zvířat (IFAW) odhalil rozsah internetového obchodu s druhy ohroženými vyhynutím, stejně jako s produkty z nich, zejména s předměty ze slonoviny.

V Africe podle posledního sčítání z roku 2016 klesla populace slonů žijících na savaně v letech 2007 až 2014 o 30 procent. Dnes tam žije zhruba 350.000 slonů, zatímco v 70. letech minulého století jich tam žilo kolem jednoho milionu a před koloniálním obdobím přes 20 milionů. Odhaduje se, že pytláci každoročně usmrtí více než 20.000 slonů kvůli jejich slonovině.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist