https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalnimu-obchodu-se-slonimi-kly-se-i-pres-zakazy-na-internetu-dari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegálnímu obchodu se sloními kly se i přes zákazy na internetu daří

13.6.2022 01:08 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodejci porušují zákaz prodeje slonoviny na eBay, který si tato prodejní platforma před deseti lety sama zavedla. Chtěla tak ochránit kupující, stejně jako ohrožená zvířata. Aby se on-line prodejci vyhnuli riziku, že jejich nelegální zboží bude z webu odstraněno, inzerují slonovinu pod jinými názvy. BBC a právní experti zjistili, že předměty ze slonoviny se často prodávaly například s popiskem "hovězí kost". Analýza odborníků na obchod se slonovinou také ukázala, že od doby, co společnost zakázala její prodej, se přes eBay prodaly tisíce předmětů z tohoto materiálu.
 

Vyšetřování zahájila v roce 2018 doktorka Caroline Coxová z Portsmouthské univerzity. Podle ní a dalších odborníků na obchod se slonovinou pokračuje on-line prodej navzdory novému zákazu prodeje slonoviny v Británii, který vstoupil v platnost 6. června. Za obchod se sloními zuby a kly v zemi nově hrozí pokuta až 250 000 liber (7,3 milionu Kč) nebo až pět let vězení.

Coxová se svým týmem sledovala tři měsíce prodej zboží označeného jako "hovězí kost" na britské verzi eBay. Z 632 položek nalezeného zboží se u více než 500 ukázalo, že jde o slonovinu. Studie použila obrázky a informace v nabídkách, které kupujícím, a tedy i vyšetřovatelům, poskytly jasné důkazy o tom, z čeho jsou předměty skutečně vyrobeny. "Slonovina má výraznou krémovou barvu a v nabídce se často velmi přesně uvádí hmotnost prodávaného předmětu, protože to je jasné měřítko hodnoty slonoviny," uvedla. Vyřezávaná slonovina má navíc zřetelné a viditelné růstové linie, které si lze představit jako letokruhy stromů.

Společnost eBay ve svém prohlášení reagujícím na zjištění BBC uvedla, že nelegálnímu obchodu se slonovinou se snaží bránit už téměř deset let. "V posledním dvouletém období jsme zablokovali nebo odstranili více než 265 000 nabídek zvířecích produktů, které jsou podle naší politiky zakázané," sdělila firma e-mailem BBC. "Náš proaktivní přístup znamená, že prodejci nelegální slonoviny jsou nuceni používat obskurní 'kódová slova' (pro položky), které se prodávají jen velmi zřídka, pokud vůbec, protože je kupující nemohou najít," dodal. Odborníci ale upozornili, že překupníci opakovaně používají stejná kódová slova.

Společnost eBay ale není jedinou on-line platformou, kterou obchodníci s volně žijícími zvířaty využívají. V dubnu letošního roku výzkumníci ze skupiny na ochranu přírody Avaaz publikovali zprávu, ve které uvádějí 129 příspěvků obchodování s volně žijícími zvířaty zveřejněných na facebooku. Jsou mezi nimi i příspěvky lidí, kteří prodávají nebo hledají gepardy, opice, luskouny a jejich šupiny, lvíčata, sloní kly a rohy nosorožců.

"Organizované pytláctví slonoviny zůstává v některých regionech hrozbou, zejména ve střední Africe. V některých částech východní a jižní Afriky se nelegální lov značně omezil," uvedl generální ředitel Nadace na ochranu slonů John Scanlon.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

13.6.2022 06:14
Jaké překvapení, že se nedaří zarazit nelegální prodej slonoviny? V USA nebyla schopna policie v rámci prohibice zastavit prodej alkoholu v jediném státě a tady se jedná o pytláctví a prodej na dvou kontinentech. A Ebay je jenom špička ledovce. Těch pár set kousků je směšné minimum, většina obchodů se provede přímo v nějakých krámcích. Takže se budeme tvářit, že obchod se slonovinou máme pod kontrolou a mezitím pytláci vybíjejí slony a to hlavně jedince s největšími kly, protože na těch se dá nejvíce vydělat.
Odpovědět
Pe

Pepa

3.8.2022 12:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
nikdo neříká, že je prodej slonoviny pod kontrolou, ten obchod má mnoho mezičlánků, ebay je ten poslední a minoritní. Když šéf Klatovských myslivců střílí rysy a tetřevy tak ani u nás nemáš nic pod kontrolou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist