https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-plavkyne-hlasi-po-zavode-v-seine-potize-dalsi-sportovci-jsou-v-poradku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá plavkyně hlásí po závodě v Seině potíže, další sportovci jsou v pořádku

10.8.2024 22:11 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvalita vody v Seině, v níž se na olympijských hrách závodilo po triatlonu i v dálkovém plavání, rozděluje sportovce na dva tábory. Zatímco některým připadala vyhovující, další hlásí po závodech zdravotní problémy. Mezi postižené patří například německá reprezentantka Leonie Becková, která skončila ve čtvrtek v závodě žen devátá a na nepříjemné následky si postěžovala na sociálních sítích.
 
"Včera jsem devětkrát zvracela+průjem. Kvalita vody v Seině potvrzena," napsala dvojnásobná mistryně Evropy i světa ironicky na instagramu. Na podmínky si německá reprezentantka stěžovala už bezprostředně po závodě, kvůli silnému proudu ho označila za "úplně jinou disciplínu, která nemá nic společného s průměrným závodem v dálkovém plavání", a obavy měla i o zdraví. "Doufám, že z toho nic nechytneme. To by byl vrchol," napsala.

Podle dalších plavců nebyla čistota vody problém. Zlatá medailistka Sharon van Rouwendaalová z Nizozemska se dokonce během závodu několikrát dobrovolně napila. "Byla studená, bylo to fajn," citovala plavkyni agentura AP.

Žádné obavy neměl ani irský olympijský šampion z kraulařského závodu na 800 metrů Daniel Wiffen, který si start v dálkovém plavání vyzkoušel poprvé. Podle něho ukazovaly výsledky měření, které viděl před závodem mužů, nižší hladinu bakterií E.coli, než jsou běžně v bazénu.

Stížnosti neměl ani český plavec Martin Straka, jenž obsadil v pátečním závodě 20. místo. "Byla jen trochu zakalená, jinak mi přišla v pohodě," řekl v rozhovoru pro sport.cz a dodal, že předem preventivně užíval probiotika, aby snížil riziko nákazy. "Jak to bylo proti proudu a ještě tam byly vlnky od lodí, tak jsem něco vypil," dodal.

Míra znečištění vody v Seině byla dlouhodobě tématem pařížských her, přestože organizátoři do zlepšení situace investovali 1,4 miliardy eur (35,6 miliardy korun). Minulý týden byly kvůli vysokému množství bakterií po deštích zrušeny plavecké tréninky triatlonistů a závod mužů byl přeložen.

Rušil se i úvodní trénink plavců, soutěže se pak ale uskutečnily podle plánu. Na jejich přeložení do Vaires-sur-Marne, kde se konaly veslařské a kanoistické soutěže, nedošlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist