https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-se-stale-potyka-s-lesnimi-pozary-problemy-jsou-na-severovychode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo se stále potýká s lesními požáry, problémy jsou na severovýchodě Aktualizováno

13.6.2023 21:38 | BERLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německu se stále nedaří zlikvidovat lesní požáry, se kterými se již několik dní potýká. Nejvážnější je situace na severovýchodě země, kde se plameny rozšířily do někdejšího vojenského prostoru. Znovu se rozhořel požár u Jüterbogu jižně od Berlína, naopak v Hesensku mají hasiči situaci pod kontrolou.
 

V Meklenbursku-Předním Pomořansku na severovýchodě zuří dva velké lesní požáry. U Lübtheenu se plameny kvůli větru dostaly zhruba na 500 metrů k evakuované obci Volzrade. Okolím podle veřejnoprávní stanice NDR opakovaně otřásají exploze, neboť v zemi v areálu někdejšího vojenského výcvikového prostoru se stále nachází munice.

Se zátěží v podobě půdy kontaminované municí se potýká i okolí města Hagenow, kde zuří další požár a které je od Lübtheenu vzdáleno jen několik kilometrů. Zde je situace podle úřadů stabilnější, ačkoli se oheň postupně rozšířil na 45 hektarů. Stovkám hasičů, kteří od pondělí s oběma požáry bojují, dnes poděkovala premiérka Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová.

V Jüterbogu jižně od Berlína, kde hoří od konce května, se o víkendu situace výrazně zlepšila. Přispěl k tomu i déšť. V pondělí se zde ale znovu rozhořel požár na asi dvou hektarech. I zde je komplikací munice v půdě, kvůli které hasiči přímo do oblasti požáru vstupovat nemohou.

Za stabilní považují hasiči situaci v pohoří Taunus v Hesensku, kde lesní požár nechávají kontrolovaně dohořet. Úřady ale varovaly, že situace je nadále nebezpečná. V místě dohořívajícího požáru dosahuje teplota půdy kvůli žhavým uhlíkům až 450 stupňů Celsia, takže v případě větru stále hrozí rozdmýchání ohně. Zničeny zde byly čtyři hektary lesa.

Asi 50 lidí muselo opustit své domovy u městečka Rodalben ve spolkové zemi Porýní-Falc na jihozápadě země kvůli lesnímu požáru, který se rozhořel dnes odpoledne. Hasiči uzavřeli vícero silnic, protože v místech, kde hoří, se může v zemi nacházet nevybuchlá munice ještě z dob druhé světové války. Hasiči se kvůli tomu nemohou pouštět do bezprostřední blízkosti ohně. Původně malý požár se kvůli silnému větru rozšířil na plochu 12 až 14 hektarů, píše agentura DPA.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

14.6.2023 08:27
kde je příčina ,nahromaděná biomasa, neuklizený les nebo člověk, je to užitečný požár , co odborníci vymyslí ještě o užitečnosti požárů,
viděl jsem záběry požáru v Kanadě,
na snímku byl v celém záběru široko daleko jen les a v pozadí, stejně nekonečná stěna ohně, strašný pohled,
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist