https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-se-zameri-na-uspory-energie-do-roku-2020-do-nich-investuje-17-miliard-euro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo se zaměří na úspory energie, do roku 2020 do nich investuje 17 miliard euro

24.5.2016 05:05 | PRAHA (oEnergetice)
Efektivní je ušetřit za teplo, ne za cestovní náklady. Na snímku jeden z propagačních snímků kampaně, jež má Německo naučit úsporám energie.
Efektivní je ušetřit za teplo, ne za cestovní náklady. Na snímku jeden z propagačních snímků kampaně, jež má Německo naučit úsporám energie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BMWi
Německo se rozhodlo v rámci snižování energetické náročnosti své ekonomiky do roku 2020 investovat 17 miliard euro (přibližně 459 miliard Kč). V tiskové zprávě to oznámil ministr hospodářství Sigmar Gabriel, podle kterého je program snižování spotřeby energie důležitým krokem k dosažení německých vysokých klimatických cílů.
 

„Nejčistší a nejlevnější energie je pochopitelně ta, kterou vůbec nespotřebujeme. Tento princip ale musíme nejen pevně zakotvit v naší energetické politice, ale potřebujeme zajistit i celkovou změnu v přemýšlení společnosti nad energetickými úsporami,“ říká německý ministr hospodářství a energetiky Sigmar Gabriel.

Zmíněný program směřuje ke snížení spotřeby energie do roku 2050 na polovinu. Dílčí programy se věnují úsporám ve využívání tepelné energie, vysokoúčinných zařízení ale i pilotních programů pro využívání smart meteringu. Obdobně jako jiné programy, i tento se bude skládat z přímé podpory nákupu úsporných technologií, poradenství a obecné informační kampaně k rozšíření povědomí o energetických úsporách.

Ministerstvo dále uvádí, že úspory energie jsou předpokladem pro úspěch německé energetické politiky Energiewende. Jedním z cílů Energiewende je právě snížení spotřeby energie o zmíněných 50 % do roku 2050. Mezi lety 2008 až 2014 snížilo Německo spotřebu energie přibližně o 9 %.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

24.5.2016 14:58
Závěry 14. sjezdu pro 15. pětiletku splníme a pomocí závazků Brigád socialistické práce je i překročíme.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

24.5.2016 16:20
A jak se vrátí vynaložené náklady? To ministerstvi netuší nebo raději nechce přiznat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist