https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-kancler-po-nehode-v-berline-kritizoval-klimaticke-demonstranty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý kancléř po nehodě v Berlíně kritizoval klimatické demonstranty

1.11.2022 10:39 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německý kancléř Olaf Scholz kritizoval klimatické aktivisty, kteří se na znamení protestu přilepují k silnicím. Učinil tak v reakci na stížnost hasičů, kteří se kvůli manifestaci v Berlíně nemohli dostat k vážné dopravní nehodě, informovaly agentury Reuters a DPA.
 

Policie uvedla, že v berlínské centrální čtvrti Wilmersdorf byla převezena se život ohrožujícími zraněními do nemocnice cyklistka, kterou srazilo nákladní auto. Podle mluvčí hasičského sboru jedno z vozidel speciálně vybavených pro zásahy při takových situacích uvízlo cestou na místo v dopravní zácpě, kterou způsobila klimatická demonstrace.

Berlínský zpravodajský web rbb24.de uvedl, že zácpu mohla způsobit skupina klimatických aktivistů Letzte Generation (Poslední generace), která se v posledních měsících dostala na titulní stránky novin tím, že se její členové přilepovali na silnice a v poslední době se zaměřovali také na exponáty v muzeích a galeriích.

Na dotaz ohledně incidentu na tiskové konferenci Scholz uvedl, že o tomto konkrétním případu nebyl informován. Je ale podle něj důležité, aby se záchranná služba mohla vždy dostat k lidem, kteří jsou v nebezpečí. Rozhodnutí přijímaná pro potřeby vyjádření politického názoru by měla brát ohled na to, zda neohrožují bezpečí ostatních, řekl.

"Musíme přijmout kritické postoje, kritický protest. Je také zřejmé, že akce (klimatických aktivistů) se nyní nesetkaly s příliš širokým potleskem," řekl Scholz. "Ani mým ne," citovala kancléře agentura DPA.

V prohlášení na svých internetových stránkách protestní skupina uvedla, že nemůže vyloučit, že její protest zdržel vozidlo záchranné služby. Policie sdělila, že policisté zjišťují, o jakou demonstraci se jednalo a zda budou podniknuty nějaké právní kroky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

1.11.2022 13:23
Ti aktivisté si zjevně myslí, že jsou za hrdiny zachraňující planetu. Bohužel, opak je pravdou. Možná jen svými akcemi povzbudí politiky, aby cpali více veřejných peněz do kapes "zelených podnikatelů".
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.11.2022 19:16
Měl by si předně udělat pořádek s aktivisty ve vlastní vládě:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/die-welt-habeck-nemecko-analyza-jaderne-elektrarny.A221031_141245_eko-zahranicni_jla
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.11.2022 13:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
To nemůže, bo na to nemá.
Fiala se Rakušana taky nezbaví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2022 07:49 Reaguje na Svatá Prostoto
A proč by to dělal??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2022 12:09 Reaguje na Pavel Hanzl
To neřešte, vám je zbytečný to vysvětlovat. Asi jako Konečný je nesmysl vysvětlovat, že to s tím komunismem je prostě blbej nápad a fungovat to nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2022 17:03 Reaguje na Svatá Prostoto
Komunismus nefunguje, na rozdíl od naší vlády.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2022 07:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak zatím do 15. dubna. Co se tam ještě vyrojí se neví. Pokud bude stále krize, asi to prodlouží, pokud ne, vypnou je.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2022 12:08 Reaguje na Pavel Hanzl
A tím trhu s elektřinou fakt pomůžou:-).
Ale je fakt, že to uhlem doženou, to jo ... to si klima pošmákne:-))).

Dyť i ta Greta už to říká ... že pokud už to stojí a v pohodě běží, tak jsou JE skoro to poslední, co by se mělo vypínat. Na rozdíl od toho uhlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2022 17:04 Reaguje na Svatá Prostoto
"Z Kaliningradu máme na dostřel všechny německé jaderné elektrárny". V.V. Putin
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 15:20 Reaguje na Pavel Hanzl
No to je neštěstí, on má po celém Rusku rozstrkaných různých jaderných prskavek jak nasráno a my se budeme strachovat aby nám náhodou netrefil nějakou JE.

Kua, aspoň někdy přemejšlejte!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:49 Reaguje na Svatá Prostoto
A my máme v Německu nějakou JE? Fakt nekecáte jak dycky?
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.11.2022 14:54
Přitom by řešení nebylo složité - stačilo by ustanovení, podle kterého je řidič povinen upozornit opakovaným použitím zvukového výstražného znamení (nebo VRZ po určitou minimální dobu) přilepené osoby o tom, že bude pokračovat v jízdě.

;-)


A podruhé už by se nikdo nelepil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist