https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-klimaticky-aktivista-je-kvuli-dlouhe-hladovce-v-ohrozeni-zivota
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý klimatický aktivista je kvůli dlouhé hladovce v ohrožení života

28.5.2024 14:18 | BERLÍN (ČTK)
Aktivisté chtějí německého kancléře pohnout k tomu, aby vystoupil s vládním prohlášením ke klimatickým změnám, v němž přizná, že "další existence lidské civilizace je extrémně ohrožena klimatickou katastrofou", a je proto potřeba "radikálně změnit kurz".
Aktivisté chtějí německého kancléře pohnout k tomu, aby vystoupil s vládním prohlášením ke klimatickým změnám, v němž přizná, že "další existence lidské civilizace je extrémně ohrožena klimatickou katastrofou", a je proto potřeba "radikálně změnit kurz".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po více než 80 dnech hladovky, kterou chce vládu dotlačit k lepší ochraně klimatu, se německý aktivista podle svých kolegů ocitl v akutním ohrožení života. Informuje o tom dnes agentura DPA. Německý kancléř Olaf Scholz vyslovil už v pátek přání, aby muž hladovku přerušil.
 

Devětačtyřicetiletý Wolfgang Metzeler-Kick, který s hladovkou začal před 83 dny, sice ještě podle kolegů vnímá, co se kolem něj děje, ale fyzicky je velmi slabý a hladina krevního cukru mu klesla na kritické hodnoty. "Pokud hladina cukru v krvi klesne příliš, objeví se příznaky jako zmatenost, pocení, křeče či dokonce bezvědomí. Současný stav je tedy mimořádně závažný, velmi škodí tělu a časem nevyhnutelně vede ke smrti," uvedli aktivisté.

Metzeler-Kick, který v rámci kampaně nazvané "Hladovíme, dokud nebudete čestní!" protestuje spolu s dalšími ve stanovém táboře u německého ministerstva hospodářství v Berlíně, zahájil hladovku 7. března a zpočátku doplňoval živiny alespoň skrze džusy a vitamíny, s čímž ale před čtyřmi dny přestal. Ve hladovce chce navzdory svému stavu zatím vytrvat. Hladovku drží i tři další aktivisté.

Chtějí tak německého kancléře pohnout k tomu, aby vystoupil s vládním prohlášením ke klimatickým změnám, v němž přizná, že "další existence lidské civilizace je extrémně ohrožena klimatickou katastrofou", a je proto potřeba "radikálně změnit kurz".

Scholz to odmítá učinit. "Je mé velké přání, aby akce byla ukončena,“ poznamenal k hladovkářům v pátek. Je podle něj chybou "používat násilí proti druhým, ale také používat násilí proti sobě“.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radek Čuda

28.5.2024 15:08
Jeho svobodná volba ... tak ať si to užije ... jak ... to je jen na něm. Takže hodně štěstí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.5.2024 22:41 Reaguje na Radek Čuda
Hlavně vytrvalost bych mu přál!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.5.2024 16:38
"Německý klimatický aktivista je kvůli dlouhé hladovce v ohrožení života."
No a?
Odpovědět
Anyr

Anyr

28.5.2024 17:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ty jsi strašně zahořklý, osamělý a nemocný... to tě fakt nikdo kolem nemá rád, nikdo tě neobejme, nikdo se tě nezeptá, jestli jsi šťastný, jestli tě nic netrápí?
Je mi tě moc líto, vážně. Snad ještě v životě najdeš někoho, kdo tě z toho zla vyléčí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.5.2024 19:02 Reaguje na Anyr
Nejsem zahořklý. Rozhodl se pro vydírání a zvolil blbou formu. Nic jiného v tom nevidím.
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.5.2024 22:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Blbou pro něj. Pro okolí je to možná jinak.
Odpovědět
pk

pepa knotek

28.5.2024 19:56
Angus Barbieri držel hladovku 382 dní, ale ten chtěl zhubnout a povedlo se mu to
Odpovědět
FD

František Dvořák

30.5.2024 06:39
Dnes již plně zastávám názor. Klimatický aktivista není aktivista, je to terorista. Aktivista je ten, kdo neotravuje jiné lidi, ale přijde s řešením nějakého problému. Ti to jsou pravým opakem. Řešení žádné nemají, ostatní lidi otravují. Tento to přehnal a a běsnící přístup obrátil proti sobě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist