https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-aktiviste-bojkotuji-spanelske-jahody-kvuli-suchu-v-narodnim-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí aktivisté bojkotují španělské jahody kvůli suchu v národním parku

7.6.2023 19:32 (ČTK)
Přírodní rezervace El Rocio Lagoon v národním parku Donana v Andalusii Španělsko.
Přírodní rezervace El Rocio Lagoon v národním parku Donana v Andalusii Španělsko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do Španělska dorazila tento týden skupina poslanců německého parlamentu, která chtěla zkontrolovat, zda pěstitelé jahod v Andalusii zavlažováním svých polí neohrožují národní park Doňana potýkající se už několik let se suchem. Inspekci na jihozápadě Španělska ale nakonec zrušila se zdůvodněním, že nechce zasahovat do kampaně před parlamentními volbami, jež se uskuteční příští měsíc. Informovala o tom španělská média.
 

Devět poslanců Bundestagu vyrazilo do Madridu kvůli kampani, kterou vedou němečtí aktivisté proti španělským jahodám. Platforma Campact spustila petici, kterou vyzývá velké německé obchodní řetězce, jako Lidl či Aldi, aby neprodávaly jahody ze španělské provincie Huelva. "Zastavte krádeže vody levnými jahodami!" volají aktivisté, kteří zatím shromáždili na 164 000 podpisů.

Sdružení španělských pěstitelů jahod Interfresa samo vyzvalo delegaci německého parlamentu, aby se přijela přesvědčit, že dodržují všechna pravidla a při zavlažování neohrožují národní park. Podle kritiků ale pěstitelé v oblasti k zavlažování používají i nelegálně navrtané studně.

Park Doňana je biosférickou rezervací a od roku 1994 je zapsán na seznamu přírodního dědictví UNESCO. V posledních letech je ale ohrožen úbytkem vody, za nějž podle ekologů nemůže jen nedostatek srážek, ale i intenzivní zemědělství v jeho okolí. Kvůli chystané legislativě regionální andaluské vlády týkající se zavlažování v oblasti hrozí parku i případné vymazání ze seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Kauza této národní přírodní rezervace na jihozápadě Španělska se už stala i jedním z témat kampaně před parlamentními volbami, které se v zemi konají 23. července. "Popíráním ničíme naše životní prostředí a ohrožujeme místní ekonomiku. Zachraňme Doňanu," napsal na twitteru levicový premiér Pedro Sánchez, který kritizoval plány pravicové regionální vlády v Andalusii týkající se parku. Předseda andaluské vlády Juanma Moreno mu zase vzkázal, že ohrožuje živobytí místních zemědělců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

9.6.2023 15:53
Ti Němci fakt neznají hranice drzosti.
Co jim je po španělských pěstitelích jahod???
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist