https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nepouzivejme-dopravni-pruh-vyhrazeny-pro-papalase-chce-mexicky-radni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nepoužívejme dopravní pruh vyhrazený pro papaláše, chce mexický radní

9.11.2011 00:23 | GUADALAJARA/PRAHA (Ecomonitor)
V mexické Guadalajaře, hlavním městě státu Jalisco, měl být po dobu říjnových Panamerických her vyčleněný jeden dopravní pruh pro vozidla se speciální akreditací. To by jistě bylo pohodlné pro vyvolené řidiče, ostatní účastníci městské dopravy by na tom byly naopak mnohem hůř. Jeden z „vyvolených“ se proto svého práva vzdal. A ostatní vyvolené vyzval k témuž, píše server Noticias.Univision.com.
 

Radní za stát Jalisco Miguel Castro navrhl, aby se funkcionáři po dobu her vzdali své výsady používat služební vozy, které mohou používat extra pruh. A sám se svého vozu vzdal.

Castro tvrdí, že pohodlná doprava pro pár vyvolených by vedla k dopravnímu kolapsu. Po dobu dvou týdnů, kdy se hry konaly, je podle něho lepší a demokratičtější, aby se funkcionáři vzdali své výsady. Toto řešení navrhoval už minulosti, například v době, kdy se město potýkalo s extrémně znečištěným ovzduším.

Podle Miguela Castra jsou Panamerické hry důležité, z hlediska města je však potřeba najít spravedlivější řešení městské dopravy. Zdůraznil, že automobil je dnes nezbytný pro většinu lidí, protože město nemá efektivní systém veřejné dopravy. Podle něho se hlavní chyba stala v roce 1995, kdy byly zastaveny investice do vybudování lehkého metra. Tehdy se počítalo, že vznikne pět tras metra. Namísto toho se jen dále zbytečně využívají služební auta pro úředníky, což je podle Miguela Castra potřeba zastavit a změnit.

Podle zprávy „'Día sin auto oficial' durante los Panamericanos“ zveřejněné na serveru Noticias.Univision.com dne 6. října 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist