https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nerv-cestou-z-krize-jsou-i-ekologicke-dane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NERV: Cestou z krize jsou i ekologické daně

15.9.2009 10:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Národní ekonomická rada vlády (NERV) včera zveřejnila svoji závěrečnou zprávu. Ta krom celé řady jiných návrhů doporučuje zvýšení ekologické daně z elektřiny, plynu a uhlí. Tedy pokračování ekologické daňové reformy. Takto získané peníze by se měly využít na zdravotní péči a také na investice do zlepšování stavu životního prostředí. Bezprostřední zvýšení zelených daní ale vláda neplánuje.
 

Elektrárna Chvaletice
"Důsledný prodej povolenek na vypouštění CO2, tedy nikoli jejich rozdávání," navrhuje závěrečná zpráva NERVu
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

NERV také doporučuje důsledně prodávat povolenky na vypouštění CO2, „tedy nikoli jejich rozdávání“. Naopak více peněz by až do roku 2015 mělo směřovat na „zefektivnění využití energie a ekologizaci financované z výnosů mezinárodního prodeje povolenek“, říká závěrečná zpráva rady vlády.

„Doporučení NERVu se shodují s tím, co ministerstvo životního prostředí prosazuje posledních zhruba sedm let,“ říká Jakub Kašpar, tiskový mluvčí MŽP. Ekologická daňová reforma by měla zachovávat výnosovou neutralitu. Tedy na jedné straně zatěžuje suroviny škodlivé k životnímu prostředí a na druhé straně kompenzuje vyšší platby snížením ceny práce, tedy platbou na sociální pojištění. „Zvýšení ekologických daní je vysoce politické téma, které současná vláda bezprostředně neplánuje,“ řekl Ekolistu Kašpar.

První fáze reformy začala na počátku roku 2008, kdy vláda Mirka Topolánka zatížila daní elektřinu, zemní plyn a pevná paliva a slíbila, že na oplátku sníží cenu práce, konkrétně platbu za sociální pojištění pro zaměstnavatele. V prvním roce reformy, zvané nultá fáze, vláda zavedla spotřební daň na nejnižší možné úrovni, jakou povoluje EU. Když se po roce účty sečetly, zjistilo se, že se vybralo méně peněz, než kolik vláda očekávala. Dohromady zhruba 2,5 miliardy korun, zatímco podle původních předpokladů mělo jít o částku přesahující 4 miliardy. Změna zákona o sociálním pojištění se z tohoto důvodu nekonala. Později už, i kvůli finanční krizi, nebyla otázka zvyšování zelených daní na pořadu dne.

V současnosti vláda předkládá úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, který navrhuje zvýšení spotřební daně na benzin a naftu o korunu. „To je z hlediska ministerstva životního prostředí pozitivní, nejde ale o krok směrem k neutrální reformě,“ říká Jakub Kašpar.

Doporučení přivítalo i Hnutí DUHA, které považuje zelené návrhy NERVu za cestu k oživení ekonomiky a nastartování inovací. Podle Hnutí DUHA se domácnostem sníží účty za energii, zmenší se i škodlivé exhalace a dovoz plynu z Ruska. „Použít zelené inovace k oživení ekonomiky a menší závislosti na dovážené ropě a plynu, to nedělá jen Finsko. Přišly na to vlády v USA, Japonsku i řadě evropských zemí. Ale většina českých politiků tuhle šanci zatím nechává ležet na stole a dělá, co jim radí ČEZ,“ říká Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA.

K tématu Ekologické daňové reformy více zde:

Ekologická daňová reforma vybrala méně, změna pojištění se nekoná 12. března 2009

Ekologická reforma startuje - zatím jen na papíře 26. června 2007

Hlasování ve sněmovně: Poslanci věnovali elektrárenským společnostem, především ČEZu, skoro 70 miliard, které měly být příjmem státu


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist