https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nestatni-lesnici-nechteji-kratit-ochranne-pasmo-lesu-coz-lokalne-navrhl-nerv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nestátní lesníci nechtějí krátit ochranné pásmo lesů, což lokálně navrhl NERV

13.2.2024 10:42 | PELHŘIMOV (ČTK)
SVOL uvádí, že šíře ochranného pásma už byla od letošního ledna snížená z 50 na 30 metrů od okraje lesa. To je nejzásadnější změna principů kvantitativní ochrany lesů od roku 1852.
SVOL uvádí, že šíře ochranného pásma už byla od letošního ledna snížená z 50 na 30 metrů od okraje lesa. To je nejzásadnější změna principů kvantitativní ochrany lesů od roku 1852.
Foto | Faragas / Wikimedia Commons
Nestátní vlastníci lesů se ohradili proti některým návrhům nedávno zveřejněného ozdravného balíčku připraveného Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Nesouhlasí s případným dalším zvýšením sazeb daně z nemovitých věcí u hospodářských lesů nebo se snižováním ochranného pásma lesa v konkrétních případech až na dvacet metrů. ČTK to sdělil Jiří Svoboda, předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL).
 

"V řadě bodů se shodneme, o dalších je potřeba vést diskusi s vedením dotčených resortů," uvedl Svoboda.

Národní ekonomická rada vlády předložila kabinetu minulý měsíc 37 opatření, která by měla přispět k vyššímu dlouhodobě udržitelnému růstu české ekonomiky. NERV rozděluje opatření do oblastí trhu práce, vzdělávání, veřejné správy, bydlení a investic. Možnost lokálního posouzení a zúžení ochranného pásma lesa na 20 metrů v obcích je v souboru návrhů, které by měly přispět ke zrychlení výstavby.

"Což nám přijde absurdní, aby se stavělo 20 metrů od lesa, když jsou stromy třicetimetrové a potom se pořád řešily problémy s padajícími stromy. Už takhle je to na hraně," řekl Svoboda. Lesníci podle něj nesouhlasí s tím, že by měli dál ustupovat požadavkům stavebníků. SVOL uvádí, že šíře ochranného pásma už byla od letošního ledna snížená z 50 na 30 metrů od okraje lesa. "To je nejzásadnější změna principů kvantitativní ochrany lesů od roku 1852. A o měsíc později máme na stole snížení ochranného pásma o další metry?" uvedl předseda.

Z navrhovaných opatření by naopak lesníci přivítali podstatně nižší zdanění práce pro lidi s relativně nízkými mzdami. "S tím souhlasíme, zásadně se však ohrazujeme proti tomu, aby výpadek na příjmech státu byl kompenzován zvýšením daně z nemovitých věcí. Další případné zvyšování daně z hospodářských lesů považuje SVOL za neobhajitelné," uvedl Svoboda.

Vysoké zdanění u nízkých výdělků podle Národní ekonomické rady vlády snižuje motivaci lidí k práci. Celkové odvody státu z těchto mezd by se podle návrhu měly snížit a způsobený výpadek ve státních příjmech by měl být kompenzovaný zvýšením jiných daní, například zavedením spotřební daně na tiché víno, na aktivity poškozující životní prostředí nebo škodící zdraví či vyšším zdaněním bohatství včetně vyšších sazeb daně z nemovitostí.

Předseda SVOL připomněl, že už daň z hospodářských lesů stoupla 1,8krát, což vyplynulo z vládního konsolidačního balíčku. Podotkl, že hospodářské lesy jsou přístupné veřejnosti a plní i jiné ekosystémové služby a jejich vlastníci za to nedostávají žádnou náhradu, vyjma osvobození lesních cest od daně z nemovitých věcí novelou zákona, která začne platit od 1. ledna 2025.

SVOL má kolem 720 přímých členů. Obhospodařují 550 000 hektarů lesa, což je 21 procent výměry všech lesů v republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

13.2.2024 11:21
No i z požárního hlediska je 50 m akorát.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2024 07:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ovšem i tady to není tak jednoduché. Les ovlivňuje úrodu tak minimálně výška stromu, spíše dvě. Tedy pokud těch 50 m zasahuje do plochy zemědělci, hradí mu majitel lesa ztráty?
Spravedlivé by bylo na 1/2. pole 50 m od lesa, z toho 25m majiteli lesa, ale udržet bez stromů.
Stavby skutečně aspoň 50m.
Odpovědět

Jan Škrdla

18.2.2024 23:09 Reaguje na Slavomil Vinkler
V konečném důsledku, je tato myšlenky nesmysl.
Přestavte si takový drobný polní lesík široký do 50 m. To by jako měl zůstat celý bez stromů (25 m z jedné a 25 m z druhé strany)?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.2.2024 13:55
Kde jsou ochranáři? Těm to snad nevadí? Samozřejmě, je absolutní nesmysl aby šířka ochranného pásma klesla pod výšku stromu. Tohle už normální člověk nemůže pochopit. O co jim jde?
Odpovědět

Radek Čuda

13.2.2024 14:20
Tak na jednu stranu chceme, aby vlastníci lesů hospodařili s o hledem na kde co jiného, než je ekonomický přínos ... a je to dobře!!! ... a na druhé straně je za to víc zdaníme? Takže pak ještě vyhlásíme nějaký dotační program a bude dílo dokonáno.

Ono je potřeba si na férovku říci, že NERV občas vypouští neuvěřitelné ptákoviny.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2024 16:27
NERV je takový, jaké si do něho vláda dosadila lidi. Jiná vláda - jiný NERV
a jiné nápady. Majitelům lesů se nelíbí nápady NERVu vzešlého z jimi zvolené vlády? Divné, asi se taky nechali oklamat, že se nebudou zvyšovat daně!
Nějak těch oklamaných přibývá a jsem zvědav, zda naletí i příště.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.2.2024 18:45 Reaguje na Břetislav Machaček
👍
Odpovědět
MM

Milan Milan

19.2.2024 20:57 Reaguje na Břetislav Machaček
NERV je výmysl několika posladních vlád a spíše taková parta "všehochuť" se snůškou ranních nápadů. Taky by bylo zajímavé zjistit komu ty případně přijaté nápady přinesou zisk, komu vlastně slouží, za koho kopou?
Odpovědět
VM

Vaclav M.

14.2.2024 18:32
NERV je sbirka ekonomu s pohledem ucetnich, ktery kecaji do veci o kterych nemaji prehled a casto jim moc nerozumi. Pak z nich padaji uplne osloviny.
Odpovědět
va

vaber

15.2.2024 09:16
tak to funguje, lidé si postaví domeček blízko stromů a potom chtějí aby se stromy pokácely ,protože je ohrožují a když se pokácí, přijde další stavitel ,zase popoleze ke stromům a opět chce kácet,
no a popolejzáme a popolejzáme a kácíme a kácíme
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist