https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nevinnou-obeti-nelegalniho-pestovani-marihuany-v-kalifornii-jsou-kuny-rybarske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevinnou obětí nelegálního pěstování marihuany v Kalifornii jsou kuny rybářské

16.11.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plachým kunám rybářským pěstování marihuany rozhodně neprospívá.
Plachým kunám rybářským pěstování marihuany rozhodně neprospívá.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | U.S. Forest Service
Nelegální farmy v lesnatých oblastech Kalifornie spotřebují velké množství hnojiv a herbicidů, které tráví zvířata v okolí. Včetně těch vzácných jako je například kuna rybářská.
 
Příčina otrav kun rybářských? Herbicidy z nelegálních farem s marihuanou!

Aktuální studie, uveřejněná v žurnálu PLOS One, dokládá, jaké jsou dlouhodobé dopady utajené produkce na volně žijící živočichy. Pokud jde o pěstování marihuany, je Amerika zemí doslova neomezených možností a nejde o pěstování několika rostlin v okenních truhlících nebo hydroponických skříních ve sklepě. Zdejší utajené velko-pěstírny totiž žijí z vydatného slunce a kvalitní půdy. Často se rozkládají i na několika hektarových plantážích a jediné, co vyžadují, je intenzivní hnojení a likvidace možných škůdců, hmyzu a hlodavců. Asi nepřekvapí informace, že drogoví magnáti se jen málo starají o to, že jedovaté návnady jsou často konzumovány volně žijícími živočichy.

V posledních letech došlo ke skokovému navýšení počtu zaznamenaných otrav. U některých druhů zvířat se počet zaznamenaných otrávených nálezů zvýšil (oproti roku 2012) o 233 %. Například u plaché kuny rybářské, kterou na území Kalifornie nemůžeme rozhodně považovat za běžnou. Ze 167 „rybářek“ byla u 129 příčinou smrti otrava herbicidy. „Přitom víme, že stačí meziroční pokles přírůstku o 10 %, aby se kuny rybářské přestaly úspěšně šířit,“ potvrzuje ekolog Craig Thompson. Jednotlivé toxické sloučeniny byly častěji zaznamenávány jak v jižní (Sierra Nevada), tak severní Kalifornii, na nepřístupné lesní půdě, soukromých pozemcích a dokonce v rámci indiánských rezervací.

Co dalšího ekologové a zoologové z kalifornských univerzit zjistili? Třeba to, že kuny rybářské ze severu mají až pětkrát větší šanci ke konzumaci jedovatých návnad. Podobně pak, že samec kuny má až 13 x větší šanci, že se otráví, než že bude sežrán predátorem. Samci jsou totiž zvědavější a při hledání vhodných samic překonávají větší vzdálenosti. K jejich smůle se za nimi vydávají v době, kdy vrcholí travičská „sezóna“ pěstitelů marihuany. Otrava je příčinou úmrtí kun rybářských jen v 10 % případů. Největší roli samozřejmě hraje predace (70 %), o kterou se postará puma nebo kojot, nebo nějaké onemocnění (16 %).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist