https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/neznamy-pachatel-nalil-olejovitou-latku-do-prameniste-v-huline
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Neznámý pachatel nalil olejovitou látku do prameniště v Hulíně

6.3.2018 02:21 | HULÍN (ČTK)
Vodárenská infrastruktura VaK v posledních letech čelila už dvěma podobným útokům, které se staly v Morkovicích a Tučapech. Opravený přivaděč surové vody směřující z prameniště v Hulíně do úpravny vody v Kroměříži otevřel VaK loni v září. / Ilustrační foto
Vodárenská infrastruktura VaK v posledních letech čelila už dvěma podobným útokům, které se staly v Morkovicích a Tučapech. Opravený přivaděč surové vody směřující z prameniště v Hulíně do úpravny vody v Kroměříži otevřel VaK loni v září. / Ilustrační foto
Neznámý pachatel nalil olejovitou látku do vrtů prameniště Vodovodů a kanalizací (VaK) Kroměříž v Hulíně. Firma znečištění odhalila při páteční kontrole a vyrozuměla policii. Čerpání vody z Hulína je zastaveno a přepojeno na náhradní prameniště. Dodávky pitné vody nejsou v žádném případě ohroženy, sdělil předseda představenstva a ředitel VaK Ladislav Lejsal.
 

Podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška zaměstnanci společnosti při pravidelné kontrole nalezli uražené zámky na bráně plotu jímacího území Hulín. Poškozeny byly i dvě větrací šachty u montážních vstupů do podzemní komory vrtu S7 a S8. Ve vrtech na hladině podzemní vody pak objevili odhadem několik desítek litrů olejovité látky. "Říkám tomu teroristický útok. Musíme počítat s tím, že ve vodě je nejprudší jed. Teprve rozborem zjistíme, o jakou látku se jedná," řekl Lejsal.

Na základě výsledků rozboru bude stanoven postup sanace vrtů a čištění potrubí. "Odhaduji, že to potrvá asi týden. Škody se budou pohybovat ve statisících korun," doplnil Lejsal.

Kroměřížský starosta Jaroslav Němec (ANO) vnímá ohrožení zdrojů pitné vody jako neomluvitelný čin. "Věřím, že policie pachatele najde a že bude po zásluze potrestán," řekl Němec, který je zároveň místopředsedou představenstva VaK.

Podle Lejsala čelila vodárenská infrastruktura VaK v posledních letech už dvěma podobným útokům, které se staly v Morkovicích a Tučapech. Opravený přivaděč surové vody směřující z prameniště v Hulíně do úpravny vody v Kroměříži otevřel VaK loni v září. Jedná se o klíčovou investici, díky které VaK může odběratelům minimálně na 50 let garantovat dostatečné množství vody pro zásobování celého okresu Kroměříž i městysu Nezamyslice a obce Srbce na Prostějovsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist