https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/neznamy-vandal-ponicil-v-kromerizi-temer-dvacet-stromu-hleda-ho-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Neznámý vandal poničil v Kroměříži téměř dvacet stromů, hledá ho policie

23.2.2023 13:52 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Tři stromky byly uťaté v půli kmene a cca 15 stromů bylo ostrým nástrojem poškozeno hlubokými záseky na kmeni.
Tři stromky byly uťaté v půli kmene a cca 15 stromů bylo ostrým nástrojem poškozeno hlubokými záseky na kmeni.
Neznámý vandal poničil v Kroměříži téměř 20 mladých stromů. Rostly na Švabinského nábřeží a v navazující Chropyňské ulici. Mladou výsadbu lip, dubů a jerlínů lemující tok řeky Moravy pachatel posekal ostrým nástrojem typu mačety, uvedl starosta Tomáš Opatrný (ANO). Pachatele hledá policie. Neznámý člověk poškodil stromy u Moravy v Kroměříži také v minulosti.
 

"Tři stromky byly uťaté v půli kmene a cca 15 stromů bylo ostrým nástrojem poškozeno hlubokými záseky na kmeni. Případem se zabývá policie, a my doufáme, že se jí pachatele podaří najít," uvedl Opatrný. Podle mluvčího radnice Jana Vondráška poškozené stromy ošetřili odborníci. Zástupci radnice nyní budou sledovat zdravotní stav dřevin. Pakliže by neprospívaly, bude nejspíše nutné je vykácet.

Poničené stromy byly vysazeny v posledních 15 letech. Město vyzvalo občany, kteří by měli k vandalskému činu nějaké poznatky, aby se obrátili na radnici nebo přímo na policii. "Správce zeleně bude rád za případné informace, které by napomohly k objasnění tohoto skutku. Kontaktovat ho lze na telefonních číslech 573 321 166 nebo 737 338 055," řekl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal.

V roce 2018 neznámý pachatel navrtal u řeky Moravy v Kroměříži kmeny šesti vzrostlých lip a vstříkl do nich neznámou toxickou látku. Do té doby vitální dřeviny uhynuly. Město muselo uschlé stromy, z nichž některé na Švabinského nábřeží rostly od počátku minulého století, pokácet. "Událostí se také zabývala policie, pachatele se však usvědčit nepodařilo," uvedl Vondrášek.

V případě polámání mladých stromků v Mánesově ulici o dva roky později již trest padl. "Policie i díky výpovědím občanů našla pachatele, který byl následně na základě rozsudku odsouzen k finanční náhradě vzniklé škody," uvedl správce městské zeleně Martin Posolda. Podle něj některé ze zničených stromů zasadily děti, žáci základních škol Zámoraví a Slovan.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist