https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizkoprijmove-domacnosti-budou-moci-zadat-o-dotace-na-solarni-systemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nízkopříjmové domácnosti budou moci žádat o dotace na solární systémy pro ohřev vody

17.4.2023 13:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light, oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na dotace budou mít stejně jako v první fázi programu NZÚ Light nárok senioři, lidé ve třetím stupni invalidity nebo lidé pobírající příspěvek na bydlení.
 

Vláda program spustí v úterý 2. května a žadatelé v něm budou mít nárok na až 90 000 korun na pořízení a instalaci fotovoltaického nebo fototermického systému na ohřev vody. Druhá fáze NZÚ Light nenahrazuje fázi první, ve které lidé zařazení v týchž kategoriích žádali o až 150 000 korun na renovace a zateplení svých obydlí.

"Jsme přesvědčeni, že i nízkopříjmové domácnosti mají mít možnost využívat energii ze slunce. Proto (podporu) rozšiřujeme i na instalace solárních systémů, které dokážou pokrýt až 80 procent spotřeby tepla na ohřev vody a domácnostem ušetřit tisíce korun," řekl ministr Hladík.

Solární systémy, které si žadatelé nechají instalovat, musejí splňovat určité podmínky, aby se na ně dotace vztahovala. Například u fototermického panelu musí být jeho plocha vyšší než 1,8 čtverečního metru a zásobník teplé vody, kterou bude ohřívat, musí mít objem nejméně 45 litrů na kilowatt-peak panelu (kWp).

Stejně jako v první fázi NZÚ Light bude stát poskytovat žadatelům bezplatné poradenství, čímž chce zároveň "bojovat proti dodavatelským firmám", které chtějí z domácností získat více peněz z poskytnuté dotace.

"Funguje to tak, že ti dodavatelé vám nabídnou instalaci solárního systému, a současně vám řekou, že za vás i vyřídí žádost o dotaci NZÚ Light za úplatu ve výši pěti procent poskytnuté dotace...tomuto my se bráníme, státní poradenství je kvalifikované a zdarma," řekl Petr Valdman ze Státního fondu pro životní prostředí ČR.

Program Nová zelená úsporám Light je odnoží širšího dotačního projektu Nová zelená úsporám určenou pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. V první fázi si podle Hladíka o dotaci na zateplení či jinou renovaci k dnešku požádalo 23 912 lidí, z toho přes 90 procent seniorů. Většina z těchto seniorů podle Hladíka pobírá "střední až nižší důchod". Na obě fáze programu, tedy jak pro renovace, tak pro fotovoltaiku, vyčlení stát dohromady až šest miliard korun.

Zástupci oboru obnovitelných zdrojů energie rozšíření programu přivítali, zároveň však apelují na posílení ochrany nejzranitelnějších zákazníků před takzvanými "solárními šmejdy", a to například pomocí nižších záloh dodavatelům. Zároveň chtějí podpořit v domácnostech nejen snížení nákladů za ohřev vody, ale také za elektřinu.

"Rozšíření o dotaci na ohřev teplé vody ze slunce je velmi pozitivní, je ale škoda, že primárně nepomáhá snížit náklady za elektřinu. Pro domácnosti důchodců a nízkopříjmové domácnosti by bylo vhodné nastavit varianty systémů na výrobu elektřiny, z kterých dokáží jednoduše spotřebovat elektřinu přímo, parametry jsme navrhli,” uvedl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Ekologické Hnutí Duha navrhuje jako další možnost rozšíření i na komplexní energetické renovace rodinných domů a na speciální podporu společenství vlastníků bytových jednotek a bytových družstev, v jejichž bytech bydlí nízkopříjmové domácnosti. "Tito lidé zatím na zateplení ani fotovoltaiku jednoduše nedosáhnou," uvedlo hnutí.

Podle údajů Státního fondu životního prostředí ČR a Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT) ze začátku dubna v Česku rapidně stoupá zájem o solární systémy. V prvním čtvrtletí roku stoupl počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku na 21 587, což je meziročně třikrát více. Nicméně jde o pokračování trendu z minulého roku, kdy bylo v ČR zprovozněno 33.760 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 288,8 megawattu (MW), to je meziroční nárůst o 366 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist