https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemska-policie-zadrzela-stovky-klimatickych-aktivistu-pri-protestu-v-haagu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemská policie zadržela stovky klimatických aktivistů při protestu v Haagu Aktualizováno

27.5.2023 19:29 | HAAG (ČTK)
Vlajka Extinction Rebellion.
Vlajka Extinction Rebellion.
Nizozemská policie dnes zadržela stovky klimatických aktivistů při protestu v Haagu. Demonstranti už posedmé blokovali úsek dálnice A12 nedaleko sídel nizozemského parlamentu a vlády, informovala agentura DPA. Podle nizozemských médií je mezi zadrženými i nizozemská herečka Carice van Houtenová, známá například ze seriálu Hra o trůny.

 

Organizace Extinction Rebellion chtěla dnešní akcí protestovat proti energetické politice vlády. Podle odhadů se akce zúčastnilo více než 3000 lidí. Policie uvedla, že stovky demonstrantů byly ze silnice odvedeny do přistavených autobusů. Někteří protestující se připoutali k sobě navzájem.

Podle nizozemských médií byla mezi zadrženými i herečka Carice van Houtenová, která si zahrála v populárním seriálu Hra o trůny a ztvárnila také jednu z hlavních rolí v česko-slovenském filmu Skleněný pokoj. Šestačtyřicetiletá herečka byla součástí skupiny aktivistů blokujících dálniční úsek Utrechtsebaan na protest proti nizozemským dotacím na fosilní paliva, uvedla agentura AFP.

Policie, která k rozehnání aktivistů použila vodní děla, odpoledne na twitteru potvrdila, že přistoupila k zatýkání. Van Houtenová předtím na instagramu potvrdila svou přítomnost na místě i to, že byla odvedena do jednoho z autobusů najatých k evakuaci zadržených osob. Podle AFP se protestních akcí účastní i několik nizozemských celebrit.

Agentura ANP uvedla, že policie nasadila vodní děla ve snaze zabránit demonstrantům v blokádě dálničního úseku. Policisté přitom dnes zasáhli dříve než při předchozích protestech Extinction Rebellion. Haagská radnice demonstranty předem varovala, že blokování rychlostní silnice je zakázané.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

28.5.2023 06:55
Zadržení je málo, adekvátní trest - okamžitý, je nutný !
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.5.2023 14:39 Reaguje na smějící se bestie
Ovšem peněžitý trest je k ničemu, ten za ně zaplatí objednavatel protestu.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

28.5.2023 08:52
Ano,vlády neplní klimatické závazky, protože jsou ovládané oligarchy, kteří na fosilním průmyslu bohatnou. Je potřeba je všechny pozavírat a majetky znárodnit. Díky klimatickým aktivistům, že na tuto do očí bijící nespravedlnost a neřád upozorňují!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.5.2023 09:23 Reaguje na Pavel Karel
Za komunismem se odstěhujte do Číny nebo KLDR a netahejte ho do Evropy.
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.5.2023 14:40 Reaguje na Jaroslav Studnička
Netřeba ho sem tahat, v zelené podobě tu řádí už mnoho let.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.5.2023 15:32 Reaguje na Viktor Šedivý
No, to máte pravdu.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

28.5.2023 22:11 Reaguje na Pavel Karel
klimaticky zavazek uz to slovni spojeni je blabol! neco jako ze omezeni rychlosti vetru a nebo mnozstvi mraku budeme udrzovat na prijatelne mire ;) ...

vy osobne urcite jdete prikladem
chodite vsude bez bot a vyhradne pesky, mate odev utkany z kopriv, pijete vodu z potoka, zivite se korinky a hmyzem a bydlite v zemljance, jestli ne? tak jste stejny pokrytec jak ti vasi oligarchove akorat v krapet mensim vydani.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

29.5.2023 11:24 Reaguje na mara polasek
Problémem dnešní doby je situace, kdy blábolit na veřejně dostupných platformách mohou i nevzdělaní a neinformovaní dogmatici Vašeho typu. Zde je přehled některých závazků, kteří demokraticky zvolení zástupci evropských národů závazně přijali.
https://faktaoklimatu.cz/studie/2021-reserse-zavazky-statu
Můžeme s tím nesouhlasit, ale právní stát se pozná především podle toho, že dodržuje svoje závazky, přijaté demokratickou většinou...
Odpovědět

Radek Čuda

29.5.2023 15:05 Reaguje na Pavel Karel
A o právní stát vám bolševikům šlo vždy na první místě, my víme:-))).
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

29.5.2023 19:02 Reaguje na Pavel Karel
nevzdelany a neinformovany ... musim se pousmat.

no jdem dal ten vas odkaz je presne to co jsem popisoval, blaboleni o setinach procent a hlavne 1,5 stupnu do roku xy!

proc se nezabyvate a neinvestujete energii do neceho smysluplneho? mate tady plasty, mate tady distribuci odpadu, mate tady plytvani zdroji, mate tady plundrovani ekosystemu ... a vy se upnete na plyn bez ktereho tady vsichni vymreme.
super! priste to bude co?
Odpovědět
PK

Pavel Karel

29.5.2023 11:33 Reaguje na mara polasek
A k té Vaší dogmatice o nemožnosti snižovat ekologickou stopu lidstva - dokud budou komody jako energie předmětem podnikání, principielně bude zájem monopolních ekonomických subjektů (jejichž do očí bijícími reprezentany jsou oligarchové) zvyšovat spotřebu tj. zisk. Proto si také (jako kupř. Křetínský) zakoupili masmédia, aby narativ "nemožnosti" snižovat externality lidské přítomnosti na planetě popírali a tím oblbovali lidi Vašeho typu. Vždy než začnete blábolit se nejprve zamyslete, kdo z dané aktivity má největší finanční prospěch (a velmi často Vám vypadne nějaký oligarcha nebo jeho korporace). Na odstraňování dopadů se pak samozřejmě solidárně skládají všichni daňoví poplatníci rovnoměrně (kromě oligarchů, kteří daní v daňových rájích...). Nechápu, jaktože stejně razantně nekritizujete tuto praxi?!
Odpovědět

Radek Čuda

29.5.2023 15:03 Reaguje na Pavel Karel
Koukám tu máme nového Bronštejna:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist