https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemska-vlada-povolila-vyvoz-20.000-tun-ruskeho-hnojiva-do-malawi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemská vláda povolila vývoz 20 000 tun ruského hnojiva do Malawi

14.11.2022 01:04 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nizozemská vláda minulýt týden oznámila, že na žádost OSN povolí vývoz 20 000 tun hnojiva z Ruska do Malawi. Loď s nákladem uvázla v přístavu v Rotterdamu kvůli sankcím, které Západ uvalil na Rusko za napadení Ukrajiny. S odkazem na prohlášení nizozemského ministerstva zahraničních věcí o tom informovala agentura Reuters. OSN přesun potvrdilo, dojde k němu příští týden.
 

Zásilka hnojiva je určena pro africké Malawi v rámci světového potravinového programu. "Dotyčné hnojivo bylo zmrazeno, protože s ruskou společností, která je jeho vlastníkem, je spojena sankcionovaná osoba," uvedlo ministerstvo, aniž firmu jmenovalo. Obilí a hnojiva se protiruské sankce Evropské unie netýkají.

OSN poprvé požádala o uvolnění zásilky koncem října, teď také dohlédne na její dodání na místo určení. Podmínkou uvolnění je dohoda, že sankcionovaná společnost na prodeji hnojiva nic nevydělá.

"Svět si nemůže dovolit, aby globální problém dostupnosti hnojiv vedl k celosvětovému nedostatku potravin," uvedla OSN v prohlášení citovaném agenturou Reuters. "OSN proto vyzývá všechny aktéry, aby urychleně odstranili všechny zbývající překážky vývozu a přepravy hnojiv do zemí, které je nejvíce potřebují," dodala organizace.

První zásilka darovaných hnojiv by měla do Malawi zamířit v tomto týdnu, uvedli představitelé OSN po jednání s ruskou delegací v Ženevě. OSN a Rusko zde jednaly o možném prodloužení dohody, která umožnila Ukrajině obnovit vývoz obilí. Rusko brzy po svém únorovém vpádu na Ukrajinu začalo blokovat ukrajinské černomořské přístavy, což znemožnilo export ukrajinského obilí. Díky dohodě, kterou v červenci pomohly dojednat OSN a Turecko, začaly pak fungovat tři z těchto přístavů.

Na začátku listopadu ruská firma Uralchim-Uralkalij uvedla, že v rámci humanitární pomoci pošle do Afriky 240 000 tun hnojiv zablokovaných v evropských přístavech. První zásilka měla mířit právě do Malawi. Firma uvedla, že o povolení vývozu jedná s OSN, informovala agentura TASS.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.11.2022 09:14
humanitární hnojivo aneb jednota k nezaplacení
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 12:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak tohle spíš byla něčí přehnaná aktivita a/nebo alibismus, bo "Obilí a hnojiva se protiruské sankce Evropské unie netýkají."
Odpovědět
JM

Jan Marján

15.11.2022 22:19
Spíš se asi začali bát, aby jim to tam nepšouklo jako v r. 2020 v Bejrútu. Jen tak mimochodem, tam toho bylo jen asi 2750 t.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist