https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemsky-soud-ulozil-dva-mesice-vezeni-aktivistum-kteri-se-prilepili-k-obrazu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemský soud uložil dva měsíce vězení aktivistům, kteří se přilepili k obrazu

3.11.2022 10:35 (ČTK)
Dva belgičtí aktivisté, kteří si minulý týden v Haagu vybrali za cíl protestu dílo nizozemského malíře Jana Vermeera Dívka s perlou, byli odsouzeni ke dvěma měsícům vězení, uvedla agentura AP. Jeden z mužů si k obrazu přilepil hlavu, zatímco druhý ho potřísnil rajčatovou polévkou. Podle prokuratury jejich akce překročila mez "přijatelného protestu".
 

Soudce v Haagu polovinu trestu podmínečně odložil, což znamená, že aktivisté za mřížemi stráví jeden měsíc. Třetí podezřelý, který akci natáčel, má před soudem stanout v pátek. Jejich totožnost nebyla v souladu s nizozemskými zákony zveřejněna.

Prokuratura v Haagu ve svém prohlášení uvedla, že "cíl aktivistů, jakkoli jej lze považovat za důležitý, neospravedlňuje prostředky". Žalobci požadovali čtyřměsíční tresty s tím, že chtějí vyslat signál. Uvedli, že "obrazy visí v muzeích proto, aby se jimi lidé kochali, a ne aby byly zneužívány k aktivistickým účelům. Dejte od nich ruce pryč."

Dvojice aktivistů minulý týden demonstrovala v haagské obrazárně Mauritshuis. Zatímco první z mužů se hlavou přilepil k obrazu, druhý anglicky řekl: "Jaký je to pocit, vidět něco krásného patrně ničeného před vašima očima?"

Obraz byl chráněný sklem, podle galerie dílo nebylo poškozeno. Obrazárna ale musela sklo vyměnit a protest podle ní způsobil jinou "mírnou" škodu.

Aktivisté měli na sobě během incidentu bílá trička s nápisem "Just Stop Oil" (Zastavme ropu). Aktivistky téže organizace před dvěma týdny vychrstly polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha a poškodily jeho rám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.11.2022 11:23
Moc by mě zajímalo, jakým způsobem se aktivisté dopravili na místo protestu. Pokud to nebylo pěšky nebo na kole, tak jejich protest byla nejvyšší možná forma pokrytectví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist