https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norsky-retezec-poskytuje-slevy-na-nove-baterie-vymenou-za-stare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norský řetězec poskytuje slevy na nové baterie výměnou za staré

11.5.2017 15:18 | PRAHA (ČTK)
Recyklace baterií je v Norsku povinná. Podle Kristiansena se jich v zemi ročně spotřebuje přibližně 2000 tun a většina jich skončí jako zvláštní odpad.
Recyklace baterií je v Norsku povinná. Podle Kristiansena se jich v zemi ročně spotřebuje přibližně 2000 tun a většina jich skončí jako zvláštní odpad.
Foto | Barnaby_S / Flickr
Druhý největší norský maloobchodní řetězec Coop začal poskytovat slevy na nové baterie výměnou za vrácení vybitých. Opotřebované monočlánky mohou zákazníci vhazovat do automatů, které vygenerují slevové kupóny podobně, jako to činí automaty na vracení zálohovaných lahví.
 

Mluvčí řetězce Harald Kristiansen se domnívá, že automaty na vracení baterií švédské výroby jsou první svého druhu na světě. Během prvních tří týdnů průkopnické služby lidé vrátili kolem 2500 baterií.

Recyklace baterií je v Norsku povinná. Podle Kristiansena se jich v zemi ročně spotřebuje přibližně 2000 tun a většina jich skončí jako zvláštní odpad. Společnost Coop si ale nechala udělat průzkum, podle něhož 26 procent zákazníků supermarketů ve skutečnosti použité baterie vyhazuje do běžného domovního odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

11.10.2022 21:34
Podle mě by takový věci mohli na lidi platit. To samé zálohované lahve. Super jsou ty od piva, jen nechápu, proč se ještě nezálohuje plast. Pak by si lidi tak rozmysleli, jestli to jen ak vyhodit, nebo vrátit do obchodu. U nás doma se třídí odpad, při nákupu využíváme slevové kupóny z http://kuponozdroj.cz/ a žádné jídlo nevyhazujeme. Prostě žádné plýtvání a zbytečné zatěžování planety.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

31.5.2023 05:47
Proč ne. každý takový krok, kdy se pomůže planetě i lidem je super. Já se zase snažím nakupovat online, protože to mi taky přijde ekologičtější. Než abych autem objížděla město a chodila po obchodech, tak radši sednu k počítači, najdu si e-shopy, kde můžu využít slevy z https://slevovykupon.net/ , takže ušetřím čas i peníze.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist