https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-stezka-v-brdech-seznamuje-s-nehostinnymi-podminkami-na-svahu-vrchu-tok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová stezka v Brdech seznamuje s nehostinnými podmínkami na svahu vrchu Tok

11.12.2021 01:00 | PŘÍBRAM (ČTK)
Zdroj | AOPK ČR
S nehostinnými životními podmínkami na svahu nejvyššího středočeského vrchu Tok v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy seznamuje nová naučná stezka. Je dlouhá téměř osm kilometrů a výletníkům ukazuje, jak se se zhoršenými podmínkami vyrovnali zdejší rostlinní a živočišní obyvatelé. ČTK o tom informovala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
 

Stezku tvoří jeden klasický velký informační panel a devět malých kovových desek umístěných na kamenech. Texty na panelu a deskách doplňují QR kódy, pod nimiž se skrývají rozšiřující informace ke každému tématu. Jednotlivá zastavení stezky je možné procházet v libovolném pořadí, turisté si mohou sami vybrat, kde na stezku nastoupí a kolik zastavení si prohlédnou.

"Návštěvníci se například dozvědí, jak se nevlídnému prostředí přizpůsobila masožravá rosnatka, zjistí, že na některých místech se zachovaly přirozené podmáčené smrčiny, uvidí, jak se na zdejší krajině podepsal mráz, a možná budou překvapeni tím, jak jsou pro vřes důležité houby," uvedl vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Tok s nadmořskou výškou 865 metrů nad mořem je nejvyšším vrcholem Brdské vrchoviny a zároveň Středočeského kraje. V následujících letech by v CHKO Brdy měla vzniknout ještě jedna naučná stezka ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským v jižních Brdech v okolí Třemšína.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

11.12.2021 05:34
"Jsem přištálová studánka, napijte se prosím" (film Srdečný pozdrav ze Zeměkoule).

Takovéhle turistické šaškárny do přírody vůbec nepatří. A do chráněných území a rezervací teprve ne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.12.2021 06:28 Reaguje na Petr
Ano - lunapark začíná !
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

12.12.2021 23:01 Reaguje na Petr
Myslíte těmi šaškárnami naučné stezky?

Tak naopak, ty tam patří a plní jedno z posláních chráněných území.
Jen otázkou jak jsou naučné stezky zpracovány a jak šikovně jsou jednotlivá zastavení v terénu vybrána včetně tras.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.7.2022 10:40 Reaguje na Pavel Jeřábek
👍
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist