https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-studie-pripisuje-klimatickym-zmenam-37-procent-umrti-zpusobenych-horkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová studie připisuje klimatickým změnám 37 procent úmrtí způsobených horkem

1.6.2021 11:16 | WASHINGTON (ČTK)
Podíl úmrtí spojených s globálním oteplováním byl podle autorů studie nejvyšší v jihoamerických městech.
Podíl úmrtí spojených s globálním oteplováním byl podle autorů studie nejvyšší v jihoamerických městech.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | www.pixabay.com
Více než třetina úmrtí způsobených horkem je nyní přímým důsledkem oteplení globálního klimatu, uvádí nová studie na téma dopadů klimatických změn. Podle autorů každý rok čistě kvůli tomuto faktoru umřou tisíce lidí. Započteny přitom nejsou oběti dalších fenoménů spojených s oteplováním, jako jsou intenzivnější bouře nebo sucha. O studii publikované v odborném časopise Nature Climate Change informovala agentura AP.
 

Na výzkumu se podílely desítky badatelů, kteří zmapovali horkem způsobená úmrtí z let 1991 až 2018 ve 732 městech po celém světě. Z nich podle nich 37 procent zavinily zvýšené teploty plynoucí z klimatických změn způsobených lidskou činností.

Podíl úmrtí spojených s globálním oteplováním byl podle autorů studie nejvyšší v jihoamerických městech. V brazilském Sao Paulu, kde žije přes deset milionů lidí, podle výzkumu na každý rok připadá 239 smrtí, které jsou důsledkem klimatických změn. Dalšími rizikovými zónami jsou v této souvislosti jižní Evropa a jižní Asie, uvedla Ana Vicedová-Cabreraová z Bernské univerzity ve Švýcarsku, která výzkumný projekt vedla.

Ona a její kolegové vypočítali, že v mapovaných městech ročně kvůli nárůstu teplot umře na 9700 lidí. Globálně by pak byl součet mnohem vyšší, míní hlavní autorka studie. "Jsou to úmrtí spojená s horkem, kterým ve skutečnosti lze zabránit. Je to něco, co přímo způsobujeme," dodala Vicedová-Cabreraová.

Odborná veřejnost navíc má za to, že tyto ztracené životy jsou jen zlomkem celkové bilance klimatických změn, píše AP. Další oběti způsobují extrémní meteorologické jevy poháněné současnými trendy jako různé bouře, záplavy a období sucha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jan Hladil

1.6.2021 13:06
Tento text by se mohl klidně zařadit mezi středověké bludy a viníci by měli končit na skřipcích a hromadně doznávat svou vinu na oteplování. Bože chraň naše děti před našimi vrstevníky, co mají hlavy zařažené kdesi.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.6.2021 14:33
Já jsem právě vypočítal, že v malých městech zemřelo letos 151 274 lidí chladem a vypočítal jsem to bez kolegů, ktré k tomu potřebovala ta Ana Vicedová-Cabreraová z Bernské univerzity ve Švýcarsku!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.6.2021 16:31
Je zajímavé, že takový významný časopis otiskne studii, která se zabývá jen zlomkem ztracených životů z celkové bilance klimatických změn.

Škoda, že jsme se nic nedozvěděli o metodě, jak bylo rozpoznáváno, že daný člověk zemřel právě z horka způsobeného klimatickou změnou.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

1.6.2021 21:21 Reaguje na Jiří Svoboda
No jo...to nesmíte být líný a musíte si najít originální vědeckou práci.
Vicedo-Cabrera, A.M., Scovronick, N., Sera, F. et al. The burden of heat-related mortality attributable to recent human-induced climate change. Nat. Clim. Chang. (2021). https://doi.org/10.1038/s41558-021-01058-x
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.6.2021 16:54
No a kdyby nebylo klimatických změn, tak jsme tady navěky.
Odpovědět

Jirka Černý

2.6.2021 07:49 Reaguje na Richard Vacek
Kdyby nebylo klimatických změn nejspíš tu nejsme vůbec.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

24.7.2023 23:21
Velice zajímavý článek o klimatických změnách a jak horko může způsobovat úmrtí lidí. Nedávno mi zemřela moje babička, která byla už v pokročilém věku. Lékař mi v nemocnici řekl, že na staré lidi má velký vliv počasí. Pohřeb jsem zařídila u pohřební služby Praha 2 přes internetové stránky https://www.pohrebnisluzba-helfi.cz/kontakty/praha-2.html , kde mi pomohli s celým rozloučením.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist