Nové centrum má od příštího roku zefektivnit výzkum v zemědělství a potravinářství
Centrum vznikne začleněním Výzkumného ústavu potravinářského Praha a Výzkumného ústavu zemědělské techniky do Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Svou činnost zahájí 1. ledna 2025.
Ve vedení zůstane současný ředitel ústavu rostlinné výroby Mikuláš Madaras. Marian Urban, dosavadní ředitel z potravinářského ústavu, bude řídit odbor potravinářství v novém ústavu. Odbor zemědělské techniky povede Jiří Souček, dosavadní ředitel ústavu zemědělské techniky Josef Šimon se podle Madarase do výběrového řízení nepřihlásil.
Vláda se v programovém prohlášení zavázala zaměřit na efektivitu resortních výzkumných organizací. Výborný podotkl, že vznik navrhla také Národní ekonomická rada vlády. Možnost rušit ústavy bez souhlasu vedení těchto institucí dal ministerstvu takzvaný přílepek ke konsolidačnímu balíčku v podobě novely vysokoškolského zákona.
Nové centrum bude mít 26 výzkumných týmů a 330 zaměstnanců, z toho 140 vědeckých pracovníků. Podle Výborného bylo všem zaměstnancům ze tří původních ústavů nabídnuto, aby přešli se svými týmy i projekty pod nově vzniklé centrum a mohli v nich nadále pokračovat. "Teprve v lednu se ukáže, kdo nabídku nevyužije," sdělil Výborný.
Vědecké týmy se budou zaměřovat zejména na aplikovaný výzkum, jehož cílem je praktické využití v zemědělství a potravinářství. Výzkumníci se například zaměří na prevenci civilizačních chorob pomocí potravin a doplňku stravy s obsahem látek z léčivých rostlin, využití odpadních a zbytkových surovin v zemědělství, nebo na výzkum kvality, autenticity a bezpečnosti potravin.
Podle Madarase sloučení výzkumných institucí otevírá příležitost pro výzkumná témata, která přesahují hranice jednotlivých ústavů. "Vědecký výzkum se tak může posunout a lépe reagovat na výzvy moderního zemědělství a potravinářství," řekl.
MZe pro zřízení centra vytvořilo koordinační tým tvořený řediteli tří ústavů a zástupci resortu. První dva roky po sloučení potrvá konsolidační fáze.
reklama