https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-navstevnicke-centrum-krnap-otevre-na-podzim-nyni-vznika-expozice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové návštěvnické centrum KRNAP otevře na podzim, nyní vzniká expozice

18.1.2023 10:44 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Budova kláštera je nepřístupná od podzimu 2017, stavební část projektu začala v únoru 2020.
Budova kláštera je nepřístupná od podzimu 2017, stavební část projektu začala v únoru 2020.
Foto | VitVit / Wikimedia Commons
Nové Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku (KRNAP), které vzniká v bývalém klášteře ve Vrchlabí, by mělo otevřít na konci října. Celkové náklady, včetně expozice, jsou zhruba 240 milionů korun bez DPH, řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Evropské dotace mají činit přes 80 procent uznatelných nákladů. Hlavní návštěvnické centrum KRNAP ponese název Muzeum Krkonoš. Bývalý klášter je sídlem Krkonošského muzea Správy KRNAP.
 

"Náklady na expoziční část činí zhruba 100 milionů korun, přičemž zahrnují výrobu a konstrukci expozičních prostor, včetně funkčních modelů, audiovizuální technologie nebo osvětlení. Zhruba 140 milionů korun stály stavební práce na rekonstrukci historických prostor kláštera, jejich přípravu pro nové expozice a stavbu nového vstupního objektu," řekl Drahný.

Nový multifunkční vstup do budoucí expozice má podobu skály a umožnil zachovat podstatu struktury klášterní budovy.

Stavební část skončila loni v létě, v současnosti se pracuje na nové expozici, která bude na téměř 3000 metrech čtverečních. Návštěvník bude mít k dispozici mapu expozice s doporučeným směrem prohlídky.

"Expozice bude jedna, sledující za využití moderních výstavnických principů přírodu a člověka v Krkonoších, a to od minulosti po současnost. Návštěvník nebude mít pevně daný směr prohlídky nebo pořadí jednotlivých prostor, ale bude mít volnost ve výběru poznávání buď celého příběhu krkonošské přírody a lidí usazených v horách nebo v případě hlubšího zájmu bude mít možnost věnovat se jen vybraným dílčím tématům," řekl ČTK Drahný.

Opravený klášter s novou interaktivní expozicí bude sloužit jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš. Nové návštěvnické centrum KRNAP nahradí oblíbené expozice Kámen a život a Člověk a hory. Vznikne expozice dokumentující příběh Krkonoš s ohledem na jedinečnou přírodu a soužití přírody a člověka.

Projekt centra narážel na řadu komplikací, což vedlo podle Drahného k mírnému zpoždění, a to v řádu měsíců. "Namísto plánovaného jarního termínu otevření se na první návštěvníky budeme těšit na podzim letošního roku," řekl ČTK Drahný.

Do realizace projektu se podle něj promítly nejen dopady pandemie koronaviru, ale také války na Ukrajině a růst cen energií. "Hlavně dodavatelé se potýkali s personálními potížemi v souvislosti s válkou na Ukrajině, svoji roli hrály i rostoucí ceny na trhu prakticky s čímkoli, i s nedostatkem nejrůznějšího zboží a technologií na trhu. Nicméně pokud jsou již dané práce zakotveny v uzavřených smlouvách, musí dodavatelé své závazky splnit. Rostoucí ceny se průběžně promítaly do dílčích výběrových řízení na jednotlivé dodávky části expozičních prací," řekl ČTK Drahný.

Budova kláštera je nepřístupná od podzimu 2017, stavební část projektu začala v únoru 2020. Stavební práce zajistil Metrostav, který zakázku vyhrál s cenou 109,5 milionu korun bez DPH. Správa KRNAP si letos připomíná 60. výročí založení. Otevření návštěvnického centra bude jednou z hlavních událostí roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

18.1.2023 11:29
A poplatek/vstupenka do NP Krkonoše bude za kolik ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist