https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-trideni-v-hradci-kralove-usetrilo-16-procent-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové třídění v Hradci Králové ušetřilo 16 procent odpadů

8.3.2018 01:20 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Množství vytříděných platů ve městě loni proti stavu v letech 2012 až 2015 vzrostlo o 38 procent, papíru o 17 procent, skla o 25 procent a biologicky rozložitelného odpadu o 32 procent. Každý z obyvatel města vloni vytřídil 18,5 kilogramu papíru, 12 kilogramů skla a 15,9 kilogramu plastu. Třídění papíru roste nejméně. / Ilustrační foto
Množství vytříděných platů ve městě loni proti stavu v letech 2012 až 2015 vzrostlo o 38 procent, papíru o 17 procent, skla o 25 procent a biologicky rozložitelného odpadu o 32 procent. Každý z obyvatel města vloni vytřídil 18,5 kilogramu papíru, 12 kilogramů skla a 15,9 kilogramu plastu. Třídění papíru roste nejméně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Před necelými dvěma lety zavedený nový systém třídění odpadů ve stotisícovém Hradci Králové snížil objem nevytříděného směsného odpadu o 16 procent na loni vykázaných 14.000 tun. Na skládce tak proti stavu před rokem 2016 neskončilo přes 2600 tun odpadů. Hlavní změnou systému bylo to, že lidé z rodinných domků dostali na začátku dubna 2016 možnost třídit plasty a papír přímo doma do zvláštních popelnic. Novinářům to včera řekl odpadový hospodář města Radek Sokol.
 

"Snížené množství komunálního odpadu představuje přibližně produkci odpadů jednoho malého okresního města," řekl Sokol. Pokles množství odpadů je podle něj objemem významný již proto, že do nového systému třídění má možnost se zapojit jen zhruba 25 procent obyvatel města žijících v rodinných domech. Zároveň se podle Sokola potvrdilo, že pro lidi a jejich chuť třídit je rozhodující vzdálenost, kterou mají ke sběrným nádobám na tříděný odpad.

Z téměř 9000 rodinných domků ve městě se do systému dosud zaregistrovali lidé žijící v 4800 domech. U domů mají zdarma přistaveno přes 4600 nádob na třídění plastů a asi 3400 nádob na třídění papíru. Již dříve Hradec Králové zavedl třídění bioodpadů do hnědých popelnic, kterých je mezi lidmi téměř 10.000 kusů. K tomu je po Hradci 524 stanovišť s kontejnery na třídění, kde je 615 nádob na papír, 702 na plast, 287 na sklo a 204 nádob na textil, kovy, oleje či elektroodpad.

Množství vytříděných platů ve městě loni proti stavu v letech 2012 až 2015 vzrostlo o 38 procent, papíru o 17 procent, skla o 25 procent a biologicky rozložitelného odpadu o 32 procent. Každý z obyvatel města vloni vytřídil 18,5 kilogramu papíru, 12 kilogramů skla a 15,9 kilogramu plastu. Třídění papíru roste nejméně, protože lidé jej mnohdy raději zpeněží ve sběrnách nebo dají na školní sběry.

S podporou třídění odpadů Hradec Králové nekončí. Lidem ve vybraných čtvrtích s bytovými domy město začalo v únoru na zkoušku rozdávat speciální tašky na třídění papíru, plastů a skla. V případě úspěchu projektu město tašky nabídne lidem i v dalších částech města.

Město chce osvětou a propagací dál přesvědčovat obyvatele k lepšímu třídění. Právě třídění by mělo při očekávaných rostoucích poplatcích za skládkování pomoci udržet ceny za vyvážení popelnic bez větších změn. "Pokud Sněmovna přijme navrhované znění zákona, bude to pro Hradec Králové při současné úrovni produkce směsného a objemného odpadu znamenat teoretické navýšení nákladů v příštím roce o 11,3 milionu korun a v roce 2023 dokonce už o téměř 26 milionů," upozornil náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). V roce 2024 také skončí možnost dávat na skládku využitelné odpady.

Letos činí základní roční platba za vyvážení odpadů v Hradci Králové 500 korun za dospělou osobu. Poplatek je stejný od roku 2008. Celkové roční náklady na odpady se v Hradci pohybují kolem 85 milionů korun, radnice systém dotuje asi 35 miliony korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

8.3.2018 10:05
Hradec Králové je zajímavé město, poplatek za odpad je shodný s PSČ 500 00. Jinak poplatek by měl být cca 900 Kč. Taky by mě zajímalo co dělají s vytříděným plastem, dávají ho z 50% nebo více % na skládku nebo lépe do spalovny? Taky bude zajímavé co budou dělat s tolika nádobami, až nebudou potřeba.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist