https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-vysazenych-stromu-v-brne-letos-diky-destivemu-jaru-uhyne-mene-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nově vysazených stromů v Brně letos díky deštivému jaru uhyne méně než loni

20.8.2024 01:02 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tropické teploty letos neškodí nově vysazeným stromům v Brně tolik jako loni. Důvodem je zejména deštivé jaro, řekla ČTK Kateřina Novotná z podniku Veřejná zeleň města Brna (VZMB). Správci nicméně o rostliny pečují v podstatě nepřetržitě, zalévají i v noci. Každý večer se spouští závlahy také na travnatých plochách v parku na Moravském náměstí a přibližně jednou týdně tam zahradníci zalévají trvalky.
 
Rostliny vysazené po rekonstrukci parku se dobře uchytily a úhyny jsou minimální, sdělila Adéla Hanáková ze společnosti Kavyl, která má vegetační úpravy na starost.

"Na jaře dlouho pršelo, takže letos bude úhynů méně. V porovnání s loňskem odhaduji tak o třetinu," uvedla Novotná. Loni uhynula asi čtvrtina z 2000 stromů, které městský podnik vysadil. "Ale i dříve vysazené stromy takhle ostré slunce nesou špatně. Na náměstích, kde je otevřený prostor a výheň, chřadnou," uvedla Novotná. Pokud jsou stromy oslabené, hůře bojují také s patogeny. Například platany podle Novotné nyní napadá houbová choroba.

Správci městské zeleně teplotám uzpůsobují množství a intenzitu zálivky, využívají zavlažovací vaky a od letoška nově i tzv. megavaky pro velké a významné stromy. Používají je třeba u Janáčkova divadla nebo v okolí Špilberku. Osvědčila se i injektáž kořenového systému, kdy se půda v mezikořenovém prostoru vysokým tlakem vzduchu provzdušní, čímž vznikne prostor pro dodání živin. Následně ke kořenům pracovníci aplikují vodu s organickým výluhem a kondicionér.

Některé druhy stromů, zejména v uličním stromořadí, ale přesto v těchto klimatických podmínkách udržet nelze. "Například v Zemědělské ulici byly původně sloupovité duby, s kterými máme v posledních letech špatné zkušenosti. Nahrazují je proto třeba okrasné hrušně nebo jerlín japonský. Dále jsou vhodné okrasné třešně či některé druhy javorů," poznamenala Novotná.

Stromy na Moravském náměstí zalévají zahradníci přibližně jednou za 14 dní, přičemž na jeden strom je třeba 100 litrů vody. "Závlahy na travnaté plochy pouštíme nyní každý den na noc, trvalky zavlažujeme asi jednou týdně. Jsou stavěny na minimální spotřebu vody a při výsadbě jsme je vybírali podle toho, zda jsou ve slunném nebo stinném stanovišti. Úhyny jsou tak minimální, něco se vyselektuje, což je přirozené," dodala Hanáková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.8.2024 06:52
BrnoBrnoBrnoBrno, Brno, Brno! Brr, no... (Bohuslav P.)

Platany napadám verbálně (neekologické), přidají-li se houby, žádná škoda. Deště lepší zálivky, což je známo. Naladit správně pitný režim je zřejmě alchymie, stejně jako výběr vhodných stromů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.8.2024 06:55 Reaguje na Karel Zvářal
Šmarjá, Boleček!
Odpovědět
HH

Honza Honza

20.8.2024 07:52
Je to z toho důvodu, že není třeba za tisíce korun pro strom připravovat půdu, prořezávat jej, hnojit, chránit proti škůdcům - činnosti nedostupné ani finančně ani z důvodu pracovních sil. Někdy jej stačí jen ve vedru několikrát za rok zalít! Dávají se ještě meliorační roury ke kořenům? Možná že se na to už rezignovalo, zalévat stromy nemá kdo!
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

21.8.2024 07:28
Podobnou péči jsem viděl v městě Kladno,před lety.... toto by snad i dnes mělo být normální.Technické služby,né Kamil nebo klavyl...vous Ivanův.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist