https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novorocni-uklid-centra-prahy-vyjde-na-milion-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novoroční úklid centra Prahy vyjde na milion korun

1.1.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
Úklid po silvestrovských oslavách v centru Prahy zajistí pro Pražské služby (PSAS) zhruba 120 pracovníků a 30 strojů. / Ilustrační foto
Úklid po silvestrovských oslavách v centru Prahy zajistí pro Pražské služby (PSAS) zhruba 120 pracovníků a 30 strojů. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Úklid po silvestrovských oslavách v centru Prahy zajistí pro Pražské služby (PSAS) zhruba 120 pracovníků a 30 strojů. Úklid začne na Nový rok ve tři hodiny v noci na Václavském náměstí. Firma to ve čtvrtek sdělila v tiskové zprávě. V centru města bude při novoročních oslavách omezena doprava. PSAS předpokládá, že automobily se do centra vrátí kolem 08:00. Úklid vyjde město zhruba na milion korun.
 

Podle mluvčího PSAS Radima Many bude množství pracovníků a techniky v nejfrekventovanějších místech v centru šestinásobný oproti běžnému dni. Hlavní plochy oslav, jako jsou Staroměstské, Václavské a Malostranské náměstí nebo Karlův most, by měly být za předpokladu příznivého počasí uklizeny do 12:00. Boční ulice pracovníci dočistí odpoledne.

Množství odpadu odvezeného z centra města se bude pravděpodobně pohybovat kolem 35 tun, což odpovídá množství v minulých letech. Střepy, zbytky pyrotechniky, konfety a další odpadky poputují z ulic do malešické spalovny. Pouze však za předpokladu, že nenapadne sníh - v takovém případě by se odpadky odvážely na náplavku Na Františku a poté by firma počkala, až sníh roztaje a odpadky odvezla do spalovny. Úklid by se v takovém případě mohl výrazně protáhnout.

PSAS také upozornily Pražany na to, že do běžných kontejnerů nepatří vánoční stromky. Lidé by je měli nechávat u popelnice. V případě, že lidé bydlí v domech, které nemají volný přístup ke kontejnerům, měli by je odložit u nejbližšího stanoviště kontejnerů na tříděný odpad.

Firma očekává, že letos odveze kolem 300.000 vánočních stromečků. Poputují k odběrateli, který je nadrtí k využití v zahrádkářském průmyslu. Část znečištěných nebo nedostatečně odstrojených stromků bude spáleno ve spalovně. Pokud doslouží umělý stromek, patří do sběrného dvora.

PSAS na základě desetileté zakázky od magistrátu z roku 2015 zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Zbytek zajišťuje společnost AVE CZ a její subdodavatelé.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

1.1.2019 15:18
No a proč o tom mluví? Vždyť za co jiného by ty naše daně chtěli jinak utratit?
Odpovědět
mr

2.1.2019 13:49 Reaguje na Milan Milan
... - třeba na své platy a prebendy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist