https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-alej-spoji-satov-na-znojemsku-s-rakouskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová alej spojí Šatov na Znojemsku s Rakouskem

14.11.2020 00:26 | ŠATOV (ČTK)
Nové stromořadí spojí Šatov a jeho rakouského souseda Unterretzbach. Ilustrační obrázek
Nové stromořadí spojí Šatov a jeho rakouského souseda Unterretzbach. Ilustrační obrázek
Odborníci z brněnské Mendelovy univerzity a specializované firmy o víkendu vysadí u Šatova na Znojemsku asi 700 metrů dlouhou, převážně lipovou alej. Nové stromořadí spojí Šatov a jeho rakouského souseda Unterretzbach, uvedl David Kopecký z Nadace Partnerství. Nadace spolu s Šatovem akci organizují, na výsadbě se také budou podílet.
 

Takzvanou Alej svobody vysadí k 31. výročí obnovené demokracie v České republice. Výsadba navazuje na předloňskou výsadbu Aleje svobody pod Řípem ke sto letům Československa a sametovou Alej svobody ve Vestci u Prahy k loňským kulatinám sametové revoluce. Přímo v Šatově výsadba naváže na už vysazenou Alej stého výročí republiky a také na bývalé československé opevnění a železnou oponu v Šatově.

"Šatovští plánují, že se místo do budoucna stane dějištěm přeshraničního setkávání a vinařských akcí. Na konci aleje chtějí v budoucnu vystavět Rozhlednu svobody," uvedl Kopecký.

Patronkou aleje se stala herečka Bára Jánová, jedna z hlavních postav seriálu Slunečná. Akce se bude konat s ohledem na hygienická opatření s omezením, neuskuteční se tak plánovaný happening.

Výsadba spadá do projektu Sázíme budoucnost, jeho cílem je zhruba do roku 2025 vysadit v Česku deset milionů stromů mimo les.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.11.2020 04:59
Přesně ten typ zpráv , který musí všechny normální lidi povzbudit, jen tak dál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2020 12:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
U nás vše funguje normálně až velmi dobře, pokud se do toho nemontuje paravláda.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist