https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-jicin-bude-nektere-travnate-plochy-sekat-pouze-dvakrat-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Jičín bude některé travnaté plochy sekat pouze dvakrát ročně

23.3.2021 01:40 | N. JIČÍN (ČTK)
Méně často se od letošní sezony bude sekat 11 travnatých ploch v různých částech města.
Méně často se od letošní sezony bude sekat 11 travnatých ploch v různých částech města.
Město Nový Jičín bude od letošního roku některé travnaté plochy sekat pouze dvakrát za rok, ne čtyřikrát jako dosud. Chce tím ve vybraných místech udržet více vláhy. ČTK to sdělila mluvčí radnice Marie Machková.
 

Méně často se od letošní sezony bude sekat 11 travnatých ploch v různých částech města. Jde například o trávník mezi Palackého ulicí a říčkou Grasmankou nebo podél Dlouhé a Zborovské ulice. Nový režim údržby je už zanesený v obecně závazné vyhlášce města o ochraně a údržbě zeleně.

Místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení) uvedl, že schválení vyhlášky je prvním praktickým důsledkem zpracované Adaptační strategie na změnu klimatu. "Tento krok pomůže v daných lokalitách uchovat více vláhy. Krátce sečený trávník totiž nezachytí sluneční paprsky, půda rychleji vysychá a dochází k další akumulaci nežádoucího tepla. Vyšší trávník je zároveň útočištěm pro užitečné druhy hmyzu, které jsou důležité pro fungování celého ekosystému," uvedl Syrovátka.

Vedoucí novojičínského odboru životního prostředí Eva Bártková uvedla, že plochy město vybíralo velmi pečlivě, tak aby snížení sečí nebylo obyvatelům na obtíž. "Jsou to proto převážně lokality mimo obydlí a méně frekventované," dodala Bártková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.3.2021 06:40
Někdy méně znamená více.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.3.2021 07:21
Dobrá práce!

Zelení teď musí jít touto cestou komunální politiky... jen tak mohou běžným lidem ukázat, že mají zájem o pozitivní a prospěšné věci a aktivity. Kéž by se jim podařilo přesvědčit co nejvíce ropáků, že snaha o zdravé a fungující ŽP a zdraví lidí je prostě priorita č.1.

Domnívám se ale, že někteří ropáci už jsou ztraceni ve svých dezinformacemi pomatených hlavách a že už jim není pomoci. Každopádně to je jejich boj....

My ostatní musíme bojovat za ŽP a naše vlastní zdraví, a to bohužel třeba i proti těmto ztraceným ropákům.... jakékoliv zemi by měli vládnout uvědomělí, aktivní a zodpovědní občané a ne pasivní pošašenci v rukou mocných a zkorumpovaných....



Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.3.2021 12:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Váš postoj a nadšení je stejné jako u svazáků v padesátých letech, akorát hesla se mění v té době by jste bojoval za spravedlivou beztřídní společnost. No a ti pasivní pošašenci a ropáci to byli v té době kulaci a podobní protistátní živly.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.3.2021 12:50
To v Brně, se některé trávníky nebudou sekat vůbec, magistrát je nechává vydláždit (ulice Musilova). Značnou část jich už nechali vydláždit i předchozí vládci magistrátu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist