https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-savci-druh-v-cesku-belozubku-tmavou-objevili-vedci-na-dalsim-miste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový savčí druh v Česku, bělozubku tmavou, objevili vědci na dalším místě

11.12.2023 16:28 | CHEB (ČTK)
V Česku je nový druh savce, bělozubka tmavá.
V Česku je nový druh savce, bělozubka tmavá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | M. Berroneau / AV ČR
Nový savčí druh v Česku, bělozubku tmavou, potvrdili vědci na dalším místě - v centru Chebu. Drobného hmyzožravce původem ze severní Afriky se podařilo poprvé zachytit loni na podzim. Jeho výskyt letos na podzim mapovali vědci na Chebsku, k hledání vyzvali také veřejnost. Právě díky veřejnosti se podařilo bělozubku na novém místě odchytit, uvedla vědkyně z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd Alena Fornůsková.
 

Na výzvu vědců zatím zareagovalo 18 lidí, kteří poslali fotky odchycených či nalezených zvířat. Díky nim mohli vědci do mapy doplnit lokalitu i přímo v centru Chebu. "Kontaktoval nás pán z Chebu, že na chodníku před domem asi našel bělozubku, kterou hledáme. Podle fotografie to tak opravdu vypadalo. Domluvili jsme se, že zkusíme na jeho zahradě nastražit živochytné pasti. Konkrétní nález už jsme bohužel nemohli k identifikaci využít," uvedla Fornůsková.

Druhý den se ale podařilo bělozubku v Chebu odchytit. Odebrané vzorky pak odeslali do laboratoře, ve které se nález bělozubky tmavé potvrdil. Díky veřejnosti se na Chebsku podařilo zajistit už i další vzorky z jiných míst, například z Aše či z obce Tři Sekery, které nyní čekají na genetické analýzy a ověření.

První monitoring bělozubky tmavé na Chebsku trval deset dní. Celkem se vědcům podařilo odchytit 56 jedinců. Přidalo se dalších šest lokalit s jejich výskytem, od Nového Drahova po obec Výhledy.

Vědci dál vyzývají, aby bělozubku lidé hledali. Jsou aktivní i v zimním období, kdy se často stahují k lidským obydlí, stejně jako hlodavci, třeba myš či myšice. "Zima tak může bělozubky zahnat do dřevníků, kůlen a sklepů nebo i přímo do domácností, kde hledají masitou potravu. Kromě stínek, brouků či pavouků nepohrdnou ani granulemi pro psy a kočky. Budeme tedy rádi za fotky úlovků," uvedla Fornůsková.

Pokud lidé u sebe doma najdou malé zvíře podobné myši se špičatým čumákem, může to být právě bělozubka nebo rejsek. Fotografii jedince svrchu i zespodu vedle jednokorunové mince, která slouží jako měřítko, mohou zaslat na e-mail: fornuskova@ivb.cz, včetně údajů o lokalitě a datu odchytu.

Tříletý projekt financuje Akademie věd v programu regionální spolupráce. Partnerem projektu je karlovarské muzeum.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

15.12.2023 14:05
Jsem moc rád, že v této době, kdy mnozí lidé otáčejí každou bankovku, může Akademie věd provádět sčítání rejsků. Co tak zvednout daně , ať je ještě více takto veledůležitých projektů.
Odpovědět
AF

Alena Fornuskova

26.2.2024 09:40 Reaguje na Josef Mozek
Dobrý den, chápu vaše rozladění. Na první pohled může výzkum na rejskovitých vypadat jako mrhání veřejných financí. Nicméně bělozubka tmavá je druhem nepůvodním, který se v posledních letech, pravděpodobně v důsledku globálních změn, rychle šíří. A stejně jako další expandující druhy, sebou může přinést určitá rizika. V případě přenosu zoonóz, jsou rizika spojená s touto bělozubkou o to závažnější, že se jedná o druh, který se rád zdržuje poblíž lidí. V Irsku vědci například objevili, že s tímto druhem se na ostrov nedávno dostala i nová varianta Leptospiry, bakteriálního onemocnění, které je patogenní pro různá zvířata, ale i člověka. V Německu, ve Švýcarsku, Velké Británii i Irsku bělozubka tmavá vytlačuje místní druhy rejskovitých. Dopady a závažnost těchto změn ve společenstvu rejskovitých na zbytek ekosystému nejsou známy. Výzva na mapování této bělozubky směřuje k veřejnosti právě proto, abychom veřejné finance šetřili. Ráda bych Vás touto cestou rovněž požádala o pomoc při mapování, v případě, že u sebe doma, nebo třeba na chalupě máte nastražené pastičky na myši. Pokud by se vám tam chytl nějaký rejskovitý druh, prosím o zaslání fotografie. Díky databázi fotografií, kterou máme od veřejnosti k dispozici, jsme už nyní schopni odpovědět na některé základní otázky, které se týkají šíření bělozubky tmavé v ČR. A to zcela zadarmo. Proto si pomoci veřejnosti a vlastně i medií, které nám dávají prostor na svých webech a on-line prostoru, v našem výzkumu nesmírně ceníme!
Odpovědět
AF

Alena Fornuskova

26.2.2024 09:43 Reaguje na Josef Mozek
A ještě informace kam můžete fotografie zslat: Fotografii jedince svrchu, zespodu a z boku vedle jednokorunové mince, která slouží jako měřítko, mohou zaslat na e-mail: fornuskova@ivb.cz, včetně údajů o lokalitě a datu odchytu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist