https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-vstup-do-chystaneho-muzea-krkonos-ve-vrchlabi-ma-podobu-skaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový vstup do chystaného Muzea Krkonoš ve Vrchlabí má podobu skály

26.6.2021 01:55 | VRCHLABÍ (ČTK)
Součástí rekonstrukce bývalého kláštera ve Vrchlabí, který je sídlem Krkonošského muzea Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), je nový vstup do budoucích expozic. Má podobu skály a jeho hrubá stavba byla odkryta letos v dubnu. Vybudování nového vstupu umožní zachovat podstatu struktury klášterní budovy. ČTK to sdělili zástupci Správy KRNAP. Hlavní návštěvnické centrum národního parku ponese název Muzeum Krkonoš a mělo by být otevřeno v květnu 2023.
 

"Hrubá stavba nyní dostává izolační vrstvu, na kterou ještě přijde povrchová úprava tenkým betonovým nástřikem v antracitovém odstínu. Souběžně bude doplněna prosklená fasáda vstupní haly, která ponese verše Miloše Šejna, který již desetiletí zkoumá vztah člověka a přírody Krkonoš," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Nový objekt je přilepený k historické barokní budově a propojuje všechny úrovně kláštera. "Urbanisticky je dalším krokem k dotvoření areálu KRNAP jako nedílné součásti reprezentativní centrální lokality města Vrchlabí," uvedl Drahný.

Přístavba nového vstupního objektu obsahuje vstupní halu, ve které bude pokladna a muzejní obchod, šatny a sociální zařízení. V návaznosti na nově upravenou klášterní zahradu bude ve spodním podlaží multifunkční přednáškový sál. Výtah zajistí bezbariérovou prostupnost objektu od spodního podlaží na úrovni zahrady po druhé nadzemní podlaží, tedy všech veřejnosti přístupných prostor klášterní budovy. Uvnitř ve vstupní hale bude začínat příběhová linie samotné budoucí stálé expozice.

"Základní orientace budovy kláštera i klášterního kostela zůstala zachována. Zachován zůstane i původní historický vstup do budovy, který bude využíván jako vchod služební, jako vstup do části, kde budou k dispozici sezonní výstavy a také coby relaxační prostor pro návštěvníky. Hlavní vstup do nově pojatého muzea bylo nutné řešit z řady důvodů nově a jinak," uvedl Drahný.

Architektonickou stránku celého projektu zajišťuje od roku 2010 profesor Roman Koucký a Šárka Malá ze společnosti koucky-arch.cz. Architekti navrhli nové uspořádání, kdy je hlavní vstup do expozic otočený k městu, navazuje na parkoviště. Významově navazuje nejen na scénář budoucích nových expozic Muzea Krkonoš, ale především doplňuje celý areál, uvedli zástupci Správy KRNAP.

Stavební část projektu, která začala loni v únoru, by měla být hotová do konce letošního roku. Pak přijde na řadu instalace nové expozice. Budova bývalého kláštera je zavřená od podzimu 2017. Stavební práce zajišťuje společnost Metrostav, která zakázku vyhrála s cenou 109,5 milionu korun bez DPH. Celkové náklady včetně vybudování expozice jsou odhadovány na více než 200 milionů korun. Evropské dotace mají činit více než 80 procent uznatelných nákladů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

26.6.2021 08:21
Moderni architekti miluji beton, kov a sklo. A investori jim na tenhle svetonazor pristupuji. Zkusim v sobe potlacit pripadne staromilske vasnive reakce... :) a jen zvedava poznamka ke dni. Pokud takovou budovu zasahne napriklad tornado tak beton OK, ten vydrzi ale co napriklad to sklo? A videl jsem uz prestavovat ci rozebirat cetne cihlove, drevene ci kamenne stavby ale jak snadno se prestavuje ci rozebira takova betonove sklenena budova ?

Treba nasi potomci casem oceni, ze architekti 21. stoleti dokazali vtelit ideu do betonu stejne uspesne, jako ji baroktni sochar dokazal vytesat do kamene... Ale dost o tom pochybuji
Odpovědět
Pe

Petr

26.6.2021 11:26
Betonový přílepek je příšerný.
Osobně mi uniká smysl těchto návštěvnických center, v tomto případě dokonce Hlavního návštěvnického centra. Kdo chce navštívit nějakou zajímavost (památku, park, přírodu,...), jde místo toho do návštěvnického centra? Nechápu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist