https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-vybeh-pro-ledni-medvedy-v-prazske-zoo-bude-drazsi-nez-se-predpokladalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová expozice pro lední medvědy v pražské zoo bude dražší, než se předpokládalo

18.12.2023 00:45 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nový pavilon pro lední medvědy v pražské zoo vyjde na 1,2 miliardy korun oproti původně předpokládané ceně 870 milionů korun. Zvýšení nákladů o 330 milionů korun schválili minulý měsíc pražští radní. Důvodem je zvyšování cen stavebních prací, materiálů a obecná inflace. Nynější expozice ledních medvědů je otevřena od roku 1933, podle zástupců města a zoo je již nedostatečná.
 
Stávající pavilon ledních medvědů je podle magistrátu v havarijním stavu s nedostačujícími podmínkami pro chov šelem. "Jejich přesun do nového pavilonu je nutný pro zachování chovu ledních medvědů v Zoo Praha. Lední medvědy je potřeba přesunout z aktuálního pavilonu, který je nejen zastaralý, ale také stojí na nejteplejším místě zoologické zahrady," stojí v dokumentu.

Původní cenový odhad byl z roku 2022, kdy zoologická zahrada získala územní rozhodnutí ke stavbě. Na začátku letošního září ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že jde do finále dokumentace pro provedení stavby a výběr zhotovitele. Náklady podle něj odpovídají náročnosti chovu medvědů ledních, kteří jsou jako druh ohroženi globálním oteplováním. Dodal, že od 80. let 20. století klesly počty ledních medvědů v zoologických zahradách na polovinu.

Podle návrhu společnosti G.L.architekti by podle dřívějších informací expozice s názvem Arktida měla zaujímat více než 8000 metrů čtverečních na severozápadní straně zoo nedaleko Gočárových domů. Vzniknout by měly dva výběhy a čtyři bazény pro lední medvědy či návštěvnické prostory zahrnující restauraci a objekty se zázemím.

Medvědy lední chová pražská zoo od roku 1932 a zaznamenala několik významných chovatelských úspěchů. Jejich chov v zoologických zahradách je náročný, protože samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942.

Zoologická zahrada v pražské Troji patří k nejnavštěvovanějším místům v metropoli. Loni ji navštívilo téměř 1,42 milionu lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.12.2023 08:08
Kolik bude muset Zoo Praha prodat vstupenek aby se pokládalo 1,2 miliardy korun?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.12.2023 16:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já myslím, že vstupenkami to nezaplatí, ale když se podívám co stojí letadlo, které ani neuvidím, tak mě to nemrzí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist