https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-web-z-nasi-zeme-ma-podporit-prodeje-ze-dvora-ceskych-farmaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový web "Z naší země" má podpořit prodeje ze dvora českých farmářů

2.9.2021 11:31 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Web obsahuje také rozhovory s českými zemědělci, grafy poukazující na rozdíl mezi farmářskou a spotřebitelskou cenou, mapu farmářských obchodů a mnoho dalších zajímavých informací o českém zemědělství.
Web obsahuje také rozhovory s českými zemědělci, grafy poukazující na rozdíl mezi farmářskou a spotřebitelskou cenou, mapu farmářských obchodů a mnoho dalších zajímavých informací o českém zemědělství.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Agrární komora ČR spustila webové stránky Z naší země. Chce tak podpořit prodej ze dvora, ale také dodat návštěvníkům příběhy o potravinách, informoval prezident komory Jan Doležal. Obdobný projekt představil minuký týden i Zemědělský svaz ČR. Ten ale plánuje za registraci farmářů do projektu vybírat kolem tisíce korun, komora peníze po zájemcích nechce.
 

"Nový web je zaměřený na širokou veřejnost a má ukázat, jak skutečně vypadá moderní české zemědělství, jehož cílem je udržitelně produkovat dostatek potravin pro obyvatelstvo a zvyšovat tak soběstačnost Česka u všech komodit, kde je to možné, a zároveň odpovědně přistupovat ke krajině," řekl Doležal. Web obsahuje například rozhovory s českými zemědělci, grafy poukazující na rozdíl mezi farmářskou a spotřebitelskou cenou, mapu farmářských obchodů a mnoho dalších zajímavých informací o českém zemědělství.

Zemědělský svaz ČR představil obdobný projekt, spustil webové stránky Najdi svého zemědělce, kde je zatím přes 400 prodejen, další budou průběžně přibývat, řekl předseda svazu Martin Pýcha. Podle Doležala je možné, že se svaz s komorou dohodnou a nějak oba weby propojí. Na webu komory je zatím několik desítek zaregistrovaných farem. Web svazu měl podle něj také původně fungovat pouze pro jeho členy, kterých je méně než subjektů působících pod komorou.

Do budoucna, pokud o to bude zájem, přemýšlí svaz i o spuštění internetového obchodu. "Doufáme, že si na to lidi postupně zvyknou, že tam budou chodit a postupně to vyhledávat," doplnil předseda.

V současnosti už existuje několik serverů, které se snaží propagovat menší zemědělce, například Hnutí Duha provozuje Registr farmářů, v minulosti pak farmářská rodina Němců z Vysočiny provozovala portál Najdi svého farmáře. Tento web však už kvůli nákladům a pracnosti prakticky přestal podle Pýchy fungovat. "Byli jsme zaskočení, když jsme se dozvěděli, že Agrární komora chce dělat něco podobného," řekl na dotaz ČTK ve čtvrtek Pýcha, který je viceprezidentem komory. O aktivitě komory dřív nevěděl, až v posledním týdnu se komora ptala členů, zda chtějí své prodejny inzerovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

2.9.2021 12:22
"Tento web však už kvůli nákladům a pracnosti prakticky přestal podle Pýchy fungovat"

A to je jádro celého problému. Lidi chtějí nakupovat hlavně levně a těch pár, kteří pro svůj dobrý pocit nakupují úmyslně draze, nic nevytrhne. V zemědělské výrobě hraje roli každá koruna a jestli někdo disponuje sofistikovanou logistikou se svozem, centrálními sklady a rozvozem, pak proti němu téměř není možné bojovat. A otázka je, zda by se proti němu mělo bojovat - protože kdo má nejefektivnější logistiku, produkuje i nejmíň CO2 z dopravy (bereme-li to z této, pro mě poněkud kontroverzní strany).
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.9.2021 12:54
A zákony, předpisy, jsou tomu nakloněny ( jako v Rakousku ), nebo ne ? Jinak něco takového mělo fungovat už dávno, v každém okrese.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.9.2021 15:21
"V současnosti už existuje několik serverů, které se snaží propagovat menší zemědělce, ..."

Hmm ... čím víc pruhů, tím více Addidas.
Hlavně by podobné aktivity měly vycházet přímo od samotných zemědělců, to by si měli jasně říc jak to chtějí mít, kontrolovat si to a platit a nenechat si do toho od nikoho kecat.

Tohle to páchání dobra za cizí peníze od těch, kteří samozřejmě nej ví, co je pro druhé nejlepší je spolehlivá cesta do ... jo, přesně tam.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.9.2021 21:57
Paráda. Takže máme další web, na kterém opět zjistím, že když budu chtít mrkev, můžu si zajet pětadvacet kilometrů a pro vajíčka taky tak. To vše nejlépe ve všední den dopoledne.

?

Opravdu je nad síly Zemědělského svazu i Agrární komory zajistit rozumná prodejní místa tam, kde jsou zákazníci?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.9.2021 13:14 Reaguje na Viktor Šedivý
To nemají dělat ti nahoře, to mají dělat nějaká sdružení těch výrobců, ideálně na místní úrovni ... okres nebo max kraj.

Oni produkují, oni snad chtějí prodat ... vše a za pro ně výhodné ceny. Tak by se měli starat. Pokud se neumí dohodnout, tak je to sice smutné, ale holt pak budou mít smůlu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist