https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zeland-zeme-ovci-a-skotu-chce-zavest-emisni-povolenky-v-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Zéland, země ovcí a skotu, chce zavést emisní povolenky v zemědělství

8.6.2022 13:01 | WELLINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový Zéland dnes zveřejnil návrh zákona, který zavádí placené emisní povolenky v zemědělství. Největším zdrojem skleníkových plynů jsou v této zemi říhající ovce a skot, píše agentura Reuters. Pokud tento systém začne platit, bude Nový Zéland první zemí, kde budou farmáři platit za emisní povolenky pro dobytek.
 

Na Novém Zélandu žije pět milionů lidí, asi 10 milionů kusů hovězího dobytka a 26 milionů ovcí.

Skoro polovina novozélandských emisí skleníkových plynů vzniká v zemědělství, jde hlavně o metan. Zemědělství ale bylo doposud ze systému obchodování s emisními povolenkami vyňato, za což vláda sklízela kritiku.

Podle plánu vypracovaného vládou a zástupci zemědělců by farmáři za emise měli začít platit od roku 2025. Jiná cena se bude platit za emise plynů, jako je metan, jiná například za vypuštěný oxid uhličitý. "Není sporu o tom, že je nutné, abychom snížili množství metanu, který vypouštíme do atmosféry, a efektivní systém ocenění emisí v zemědělství v tom bude hrát klíčovou roli," řekl ministr pro změnu klimatu James Shaw.

Návrh zahrnuje odměny pro zemědělce, kteří omezují emise prostřednictvím krmných aditiv, výhody budou mít také ti, kdo se starají o lesy. Výnosy ze systému obchodování s povolenkami v zemědělství budou použity na výzkum, vývoj a poradenství pro farmáře.

Systém povolenek představuje zřejmě největší zásah státu do novozélandského zemědělství od zavedení dotací v 80. letech minulého století, řekla ekonomka Susan Kilsbyová z banky ANZ Bank.

Konečné rozhodnutí ohledně zavedení emisních povolenek v zemědělství padne pravděpodobně v říjnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

8.6.2022 19:57
EU by je mohla trumfnout Co tak zavést emisní povolenky na pšouky obyvatel!
No a samozřejmě i měřit, kdo pšouká víc! Svět se zbláznil a k rozumu ho
přivede až nouze a nedostatek potravin a energie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.6.2022 20:36
Tohle je asi fakt naprostý nesmysl, je to jen další, buzerační daň. Problém nejsou zvířata, ty fungují v uhlíkovém koloběhu, problém je fosilní uhlík.
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

15.8.2022 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Je holt třeba dát majitelům SUV najevo, že problém nejsou oni, ale ovečky :-(.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist