https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-chce-omezit-vstup-do-oblasti-brezniku-spicniku-ci-blatneho-vrchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava chce omezit vstup do oblasti Březníku, Špičníku či Blatného vrchu

29.7.2023 22:16 (ČTK)
Březník na Šumavě.
Březník na Šumavě.
Národní park (NP) Šumava projednává možnost omezení vstupu lidí do oblasti Březníku, vrcholů Špičník, Blatný vrch a v Podroklaní. Správce parku k tomu vede neukázněné chování řady turistů, kteří nerespektují režim vstupů do klidových území. Oblast je nejcennější lokalitou pro ohroženého tetřeva hlušce. Omezení vstupu, které by mohlo platit už letos na podzim, se týká oblasti od Mokrůvek po Ždánidla, řekl ČTK mluvčí parku Jan Dvořák. Strážci parku navíc ještě zesílili dohled v dané oblasti. Omezení vstupu se podle ředitele parku Pavla Hubeného v žádném případě nedotkne žádné existující turistické stezky.
 

Do oblasti vrchů Špičník či Blatný vrch se ani dnes turisté z české strany legálně nedostanou, omezeně v létě se k nim dá odbočit z Německa z hraničního chodníku. Pokud projde návrh na omezení vstupu, měly by být oblasti nepřístupné celoročně i z německé strany. Je to oblast, která přiléhá k hranici s Národním parkem Bavorský les, kde už klidové území existuje. Oblast přesně kopíruje část navrženého klidového území, které park představil v roce 2018.

"Nejen z dat a sledování našich zaměstnanců, ale také z veřejně dostupných dat mobilních sportovních aplikací vyplývá, že v oblasti centrální Šumavy, která patří do klidových území a nevedou zde turistické trasy, existuje relativně čilý turistický ruch," řekl Dvořák. Správci parku nacházejí v místech, kam lidé nemají přístup, místy i prošlapané cestičky a strážci udělují za porušení pravidel pokuty. "Doslova vrcholem nerespektování zákonů je pak vypsaná sportovní výzva na jedné ze sportovních mobilních aplikací pro co nejrychlejší proběhnutí části Luzenského údolí, které se účastnily desítky lidí. Tito sportovci nám dali nejen jeden ze zásadních podnětů k současnému rozhodnutí zintenzivnit dohled strážců v tomto území, ale také poskytli údaje pro možné zahájení správního řízení pro porušení zákona o vstupu do klidových území," řekl Dvořák.

Podle posledního monitorování z roku 2018 žilo na české i německé straně Šumavy až 600 tetřevů hlušců. Zdejší populace je jediná životaschopná ve střední a části západní Evropy. Luzenské údolí, území Velké a Malé Mokrůvky, Špičníku, Blatného vrchu a Podroklaní je přitom hlavním jádrovým územím této populace, kde žijí desítky tetřevů. Zajištění klidového režimu je přitom zásadní, řekl Dvořák. Dokazuje to vývoj populace - na začátku 90. let 20. století žilo na Šumavě na 150 tetřevů, při monitorování před deseti lety jich bylo na 500. Nové výsledky ze zatím posledního sběru dat by měly být k dispozici zřejmě na podzim, uvedl mluvčí.

Tetřev je na rušení celoročně velice citlivý. "Nejvíce v zimě, kdy se snaží přežít z minima potravy, na jaře při toku a následném hnízdění a pak v začátcích léta, kdy vyvádí kuřata, která jsou v těchto lokalitách náchylná na prochladnutí. Proto jsou některé části území v režimu klidových území, kam je vstup možný pouze po značených trasách," uvedl náměstek ředitele parku Martin Starý.

Omezení vstupu z důvodu ochrany přírody musí státní správa nejdřív projednat s představiteli území a pak i veřejně. S obcemi, jejichž katastru se omezení týká, už park jednal. "Prášily, Modrava, Kvilda a Železná Ruda, při zajištění prostupnosti území prostřednictvím stávajících značených turistických tras, s návrhem souhlasily. Nyní se k této věci může vyjádřit veřejnost," uvedl vedoucí odboru státní správy NP Šumava Martin Pazourek. Návrh opatření je zveřejněn mimo jiné na úřední desce parku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.7.2023 08:15
Pár nafoukaných egoistů zapříčiní omezení pro všechny slušné.
Odpovědět
Pe

Petr

30.7.2023 12:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Těmi egoisty myslíte tetřevy?
Vám tetřevi vadí? Jinak si neumím vysvětlit proč jim chcete zrušit klidovou zónu, pouze díky které se tam úspěšně množí, a poslat tam turisty, ovce a krávy, zemědělské stroje a lidi...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.7.2023 10:24
Na druhé straně je třeba si uvědomit, že všeobecné striktní zákazy posilují odpor veřejnosti k NP což je velmi významná škoda. Nebylo by lépe povolit červenec, srpen, září?
A dále pokud je foto Březník reálné, tak není v lokalitě moc nic jako potrava pro tetřevy. Dost monotónní porost nějaké třtiny a sem tam smrček. Nevidět brusnicovité, břízy, modříny, jedle, olše, vrby... Nebylo to před válkou extenzivně obhospodařováno (pastva, senaření) a tím lepší?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.7.2023 10:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
1* Potrava jako jedna část problému. Absence hajných jako druhá.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.7.2023 06:29 Reaguje na Karel Zvářal
No ono budou důležití i predátoři, Kuna, Liška, Jezevec a zejména prase.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.7.2023 07:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
Prasata vůbec nebyla, lišky a kuny silně decimovala vzteklina. O zbylé predátory se starali hajní. Z toho zjištěného vysokého počtu je něco zajisté i v CHKO, možná už i mimo ni. A to je předpoklad pro rozsídlování/zálety mimo oblast Šumavy. Což by bylo báječné, jen jsem v této věci poněkud skeptický. Dříve se na tam páslo i jinak hospodařilo, a tetřev, ač lovený, byl relativně početný. Jestli se podaří současný trend zachovat, bude to ohromný úspěch, ve který jsem příliš nevěřil, neb těch rušivých faktorů, predací počínaje, je oproti minulosti výrazně více. A neukázněné turisty (mimo značky) patří tvrdě opálkovat, příliš demokracie škodí.
Odpovědět
JH

Jana Havlová

31.7.2023 13:56 Reaguje na Karel Zvářal
Rysi a vlci zabíjejí své konkurenty, v podmínkách ČR hlavně lišky, v docela vysokých počtech (circa 7% úlovků jsou lišky).

Zároveň jejich přítomnost snižuje potřebu oplocenek. Přitom podle jednoho článku ze zahraničí, přes 50% kuřat tetřeva se pozabíjelo nárazem do plotů oplocenek do dalšího jara, což byla zdaleka největší jednotlivá příčina jejich úhynů.

Takže trvalý výskyt vlků a rysů na většině plochy NP/CHKO Šumava by měl stavu tetřeva pomoci nahoru. A to by mohlo následně snížit potřebu uzávěr území/stezek pro turisty.

Uvidíme za 10 let, až budou vlčí smečky celoplošně rozšířeny, včetně nechráněného podhůří Šumavy, zda to opravdu s tetřevy pohne.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.8.2023 07:43 Reaguje na Jana Havlová
Vlčí smečky nejsou řešení, neb zničí pastvu domácích zvířat, prasata nezdecimují, ale zabijí rysy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.8.2023 11:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vlk určitě nepohrdne slepicí nebo kuřetem tetřeva. Daleko více by pomohla rozšířená pastva. Tuři, Zubři, Koně, Jeleni....
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.8.2023 11:35 Reaguje na Jana Havlová
A vůbec co dělají oplocenky v NP???
Odpovědět
Pe

Pepa

30.7.2023 21:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Veřejnost s tim nemá problém, ta vyžaduje procházky stezkami, které jinde nemá a hlavně aby nezabloudila. Nic z toho zakázáno nebylo. Problém s tím mají arogantní pitomci.
No a jestli myslíš že na Brezniku je vhodná pastva a že tetrev tam má teď nedostatek potravy, tak pokračuj že sebe dělat toho pitomce... jen dokazujes, že o lokalitě nevíš zhola nic.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.7.2023 06:28 Reaguje na Pepa
Chytrouši, ty víš co tam je? Tak sděl. Na foto není vidět mnoho.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist