https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-otevrel-novou-zazitkovou-trasu-ze-srni-k-navstevnickemu-centru-s-vlky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava otevřel novou zážitkovou trasu ze Srní k návštěvnickému centru s vlky

24.7.2024 12:39 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / NP Šumava
Správci šumavského národního parku otevřeli zážitkovou trasu ze Srní k návštěvnickému centru s vlky, které je nejnavštěvovanějším zařízením správy parku. Dosud se muselo chodit k centru od obce po hlavní silnici. Nová, necelý kilometr dlouhá, trasa je kratší, bezpečnější a zajímavější, informovala ČTK Jana Slonková ze Správy NP Šumava.
 
Výběh s vlčí smečkou a návštěvnické centrum patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v národním parku. V prvním roce provozu 2016 tam přišlo 187 000 návštěvníků, loni asi 112 000.

"Nová trasa se dá skutečně označit jako zážitková, protože se jedná o vyšlapanou pěšinu lesem s minimem technických prvků, jako je dřevěný mostek přes potok nebo krátké lávky přes nejmokřejší místa na trase," uvedla Slonková. Do konce roku bude trasa ve zkušebním režimu, správci parku budou v sezoně vyhodnocovat její stav, především půdní povrch. Podle potřeby, například při zamokření některých úseků, doplní dřevěné chodníky. Zvládnou ji projít dospělí i malé děti, není vhodná pro kočárky ani vozíčkáře.

Zajímavostí je podle mluvčí parku Jana Dvořáka rozmanitost lesa, kterým lidé na trase projdou. K vidění je tu většina způsobů péče o les. "Lidé si projdou částí lesa, kde se zasahuje proti kůrovci klasickou těžbou, avšak ponechávají se zde až tři metry vysoké pahýly. Uvidí pokácené stromy, které byly následně odkorněny a ponechány v porostu. Projdou kolem obrovských smrků, stejně jako okolo míst, kde na malé ploše samovolně rostou desítky nebo stovky malých smrčků. Nechybí zde ani tlející dřevo v podobě vývratů nebo zlomů. Zážitkem bude pro mnohé překonání potoka bez lávky nebo výhledy na typickou šumavskou louku," uvedl Dvořák.

Nástupními místy ve směru ze Srní jsou vstupy na Mravenčí stezku. Jeden vstup je z parkoviště u benzinové čerpací stanice. Od zastávky autobusu je vyznačen směr k druhému vstupu za hotelem. Z Mravenčí stezky lidé sejdou podle dřevěných ukazatelů a žlutých značek na Vlčí stezku přes Hrádecký potok a do lesa směrem k návštěvnickému centru.

Správci parku se snažili trasu zabezpečit a minimalizovat rizika, přesto musí návštěvníci dbát zvýšené pozornosti a opatrnosti. Jelikož se prochází lesem, hrozí pád souší, stromů nebo jejich částí, dodal Dvořák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

24.7.2024 14:34
Nádhera srdce člověka městského jásá . Ještě by to chtělo hladící místo , něco v tom smyslu že by návštěvník mohl hladit vlka po srsti . Přitom by od mala získával pocit že je to sice šelma divoká ale je hodná a milá . Kousek vedle by to chtělo místo kde by člověk městský získal odpor k myslivci , srnci či jelenovi , případně k praseti divokému a to tak , že by se tam postavil, místo hlazení by ho srnec mohl žduchnout nebo jelen třeba kopnout a kanec povalit na zem . Tím by jsme měli novou generaci pravých ochránců přírody zajištěnou . Lesu zdar !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2024 15:58 Reaguje na Radek
1*
Odpovědět
Sl

Slovan

24.7.2024 17:43 Reaguje na Radek
Nojó, bylo by něco hodně špatně pokud by si někdo nekopl. Přitom vzdělávací KILOMETROVÁ stezka - hrůza! Boha…
Odpovědět
PE

Petr Elias

25.7.2024 09:01 Reaguje na Radek
Tady se někdo snažil byl vtipný a udělal ze sebe akorát tak joudu. :D
Odpovědět
Ra

Radek

25.7.2024 13:28 Reaguje na Petr Elias

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Elias

25.7.2024 13:36 Reaguje na Radek
Ani Gump to nezamaskuje. ;)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

26.7.2024 17:35 Reaguje na Radek
Uz nevidim, co jste napsal ale tak aspon 1* za ten prispevek nahore :)
Odpovědět
Ra

Radek

26.7.2024 18:28 Reaguje na Petr Elias
pro joudu kažý jouda ! :-) teď to platí pro redakci ekolistu :-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2024 16:00
Opravdu v dnešní době potřebuje ČR/Šumava, vlky v přírodě, co ?
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

24.7.2024 16:22
Matějská pouť.
Odpovědět
Pe

Petr

24.7.2024 21:29
Také budu provozovat zážitkovou trasu. První část bude chůze. Za poplatek si tam každý může zkusit kousek sám jít. To bude pro mnohé velký zážitek.
Druhá část bude tráva. Tam se kdokoliv bude moct vyfotit ve vysoké trávě. Samozřejmě pod lékařským dohledem.
A další bude louže. Tam bude informační interaktivní systém, kde se každý dozví z čeho se louže skládá a jak vzniká. A za bezpečnostním rámem bude opravdová malá louže, i s možností vidět v ní vlastní odraz.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.7.2024 06:49 Reaguje na Petr
1**
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

26.7.2024 17:40 Reaguje na Petr
Vetsinou s Vami nesouhlasim (mozna je to tedy jiny Petr) ale za tohle taky 1*. Ona to neni ironie ale skutecnost, co popisujete. Vzpominam napr. na drevenou tabulku vedle povaloveho chodniku s uhledne vypalenym textem "Brusnice borůvka Vaccinium myrtillus" na ostre hlidanem sumavskem raselinisti...
Odpovědět
Pe

Pepa

25.7.2024 07:29
Šel jsem předevčírem s dětmi. Ze začátku se jim nechtělo na další procházku lesem, ale zábavných prvků je tam dost a pak stezku proběhli. O zábavu bylo postaráno.
Bude asi využívána dětmi, parkování u vlků je dost plné a proto asi dražší. Dobrá alternativa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist